Italiensk avis: Bergoglio fikk over 90 stemmer

Roma, 15.3.2013 (KI/KAP) – Kardinal Jorge Mario Bergoglio ble ifølge Milano-avisen Corriere della Sera på fredag valgt til pave med et klart flertall på «mer enn nitti stemmer». Avisen siterte den irske kardinalen Sean Brady med ordene: «Jeg er overrasket over at det så raskt oppsto konsensus blant kardinalene». For det foreskrevne 2/3 flertall var det nødvendig med 77 stemmer blant de 115 kardinalene i konklavet.

Ifølge informasjonene i Corriere della Sera kan pave Frans takke en gruppe rundt kardinaldekanus Angelo Sodano for valgresultatet. Sodano selv er riktignok over åtti år og deltok ikke i konklavet, men konklavets leder, kardinal Giovanni Battista Re, kardinalstatssekretær Tarcisio Bertone og de elleve kardinalene fra USA hadde ønsket seg en pave fra det amerikanske kontinentet. Italienerne var enige om å avvise sin landsmann Angelo Scola, og heller ikke norditalienerne skal ha stemt på erkebiskopen av Milano, skriver avisen.

Kardinal Rainer Maria Woelki av Berlin sa dessuten ifølge Kölner Stadt-Anzeiger på fredag at avgjørelsen for Bergoglio ikke var en «knivsegg»-avgjørelse, noe som observatører tolker som en henvisning til et svært bredt flertall i konklavet.

Det nøyaktige stemmetallet i et pavevalg lar seg ikke bestemme med sikkerhet, da alle deltakerne har avlagt ed på ikke å røpe slike detaljer.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)