Martyrenken Franziska Jägerstätter (100) død

Linz, 17.3.2013 (KI/KAP) – Franziska Jägerstätter, enke etter den salige martyren Franz Jägerstätter (1907-43), døde klokken 23 lørdag den 16. mars omgitt av sin familie på sitt hjemsted St. Radegund i Oberösterreich. Den 4. mars ble hennes hundreårsdag feiret med en stor messe, men selv var hun for syk til å kunne delta.

Biskop Ludwig Schwarz av Linz kaller henne «en stor kristen og et stort forbilde i troen». Hun ble født den 4. mars 1913 i en stor bondefamilie i Hochburg i Oberösterreich. Franz og Franziska Jägerstätter giftet seg på skjærtorsdag i 1936 og dro på bryllupsreise til Roma. I 1937, 1938 og 1940 ble døtrene Rosalia, Maria og Aloisia født.

Da Franz Jägerstätter for andre gang ble innkalt til den tyske Wehrmacht og ikke aktet å møte opp erklærte Franziska på spørsmål om hvorfor hennes mann ikke var dratt i krigen igjen: «Fordi de [nazistene] har forfulgt Kirken slik». Til tross for den uunngåelige dødelige utgangen motsatte hun seg ikke ektemannens samvittighetsavgjørelse. Etter dødsdommen rakk ekteparet en kort avskjed i Reichskriegsgericht Berlin. Den 9. august 1943 ble Franz Jägerstätter henrettet i Zuchthaus Brandenburg.

Etter krigen fortsatte Franziska Jägerstätter arbeidet på bondegården med hjelp fra sin far og sin søster. Hun var i over tretti år sakristan i sognekirken St. Radegund, lektor, kommunionsutdeler og leder av sognets katolske kvinnebevegelse. Den 7. mai 1997, 54 år etter hans henrettelse, ble dødsdommen mot Jägerstätter opphevet av Landgericht Berlin.

I 1997 ble den offisielle saligskåringsprosessen for Franz Jägerstätter åpnet, og den 21. juni 2001 ble den avsluttet på bispedømmenivå. Vatikanet anerkjente den 1. juni 2007 offisielt martyriet, og han ble saligkåret den 26. oktober 2007 i Mariendom i Linz. Franziska fikk da stående applaus fra forsamlingen under festmessen og bar på rørende vis en relikvie av sin elskede mann til alteret.

Franziska Jägerstätter etterlater seg fjorten barnebarn og sytten oldebarn. Hun fikk i 2010 den pavelige æresmedaljen Pro Ecclesia et Pontifice og har også fått republikken Østerrikes og også Oberösterreichs fortjenstmedalje i gull 
Bisettelsen finner sted lørdag den23. mars i sognekirken St. Radegund. Deretter skal Franziska Jägerstätter gravlegges ved siden av sin mann på kirkegården foran kirken. Rekviemmessen feires kvelden før i domkirken i Linz.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)