Ny “ad interim” prelat for Vatikanbanken

Msgr. Battista Mario Salvatore Ricca har blitt utnevnt som “ad interim” prelat for Vatikanbanken (IOR).

Ansettelsen av Ricca er den første store personalavgjørelse under pave Frans' pontifikat. Den nye presidenten i banken, tyskeren Ernst von Freyberg, ble utnevnt av pave Benedikt like før hans offisielle avgang i februar.

Msgr. Ricca blir nå den øverste klerikeren i Vatikanbanken, og skal fungere som en slags bro mellom bankens styre, bestående av legfolk, og kardinalkommisjonen som fører tilsyn med IOR. Stillingen har vært vakant siden forrige innehaver, erkebiskop Piero Pioppo, i 2011 ble utnevnt som nuntius til Kamerun og Guinea.

Les også: – Kuriereform vil ta tid

Msgr. Ricca, som formelt ble utnevnt av bankens kardinalkommisjon, med pavens samtykke, har tidligere vært direktør for Vatikanresidensene, inkludert det nå berømte gjestehuset Domus Sanctae Marthae hvor paven bor.

Den midlertidige ansettelsen av Ricca er et tegn på at pave Frans nå avventer situasjonen i påvente av møter med sin nyopprettede rådgivningskommisjon, hevder en anonym kilde fra statssekretariatet til CNA.

– Ansettelsen må ikke tolkes for mye ut ifra forventede reformer. Paven hadde en posisjon å fylle, og ønsket å gi et signal om at han virkelig bryr seg om spørsmålene rundt IOR, men han viste sensibilitet ved å foreta en "ad interim" ansettelse, formodentlig mens han venter på forslagene fra kardinalene, sier den anonyme kilden.

Pave Frans har ennå ikke kommet med store personalutskiftinger i kurien, og først i september vil det tas en avgjørelse på hvem som blir hans "nummer to" - altså statssekretær.