Katolikker og protestanter ber ofrene for reformasjonen om tilgivelse


Katolske og protestantiske ledere markerte tirsdag at det var 500 år siden reformasjonen ble innledet og beklaget all volden den utløste.


Da Martin Luther innledet sitt oppgjør med den romersk-katolske kirke, angivelig ved å spikre 95 teser mot avlatshandel opp på kirkedøren i Wittenberg i Tyskland 31. oktober 1517, ble det begynnelsen på en omfattende og blodig maktkamp i Europa.
I tillegg til at den protestantiske kirke så dagens lys, resulterte reformasjonen også i to kriger, blodige konflikter, forfølgelse og masseflukt.
Tirsdag ble årsdagen markert i Schlosskirche i Wittenberg, der Tysklands statsminister Angela Merkel og president Frank-Walter Steinmeier deltok.
Vatikanet og Det Lutherske verdensforbund markerte dagen ved å sende ut noe så uvanlig som en felles kunngjøring.
– Vi ber inntrengende om tilgivelse for at vi mislyktes, heter det blant annet i kunngjøringen, der kristendommens to hovedretninger også beklager måten kristne har såret hverandre på opp gjennom de 500 årene siden reformasjonen ble innledet.
– Vi innser at vi ikke kan endre fortida, men fortida kan stimulere oss til økt fellesskap og gi oss håp om at verden kan overvinne splittelser og fragmentering, heter det videre.

(©NTB)