Overgrep i Chile: Paven ber om tilgivelse for «alvorlige feil»

tc8ad5ce.jpg

TAR GREP: Pave Frans ber om tilgivelse overfor dem han måtte ha fornærmet i Chile, samtidig tar han grep for å ordne opp i overgrepsskandalen som har omgitt biskop Joan Barros og andre geistlige i Chile. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi

 

 

Pave Frans har skrevet til biskopene i Chile og påkalt deres hjelp i arbeidet med å hele de sårene som er skapt av «feil og synd» i håndteringen av overgrep begått av Kirkens menn.   

 

Tekst: Christopher Wells, Vatican News

 

I et usedvanlig brev adressert til de chilenske biskopene, vedgår pave Frans å ha begått «alvorlige feil i min vurdering og oppfatning av situasjonen» som gjelder seksuelle overgrep begått av Kirkens menn i Chile. 

Den hellige far sier at han bestemte seg for å skrive brevet etter å ha satt seg nøye inn i rapporten som er forfattet av to spesialutsendinger fra Vatikanet til Chile. Deres oppdrag var tydelig: Å lytte til ofrenes historier. Erkebiskop Charles Scicluna fra Malta og fr. Jordi Bertomeu Farnós ble sendt til Chile for å ta imot vitnesbyrd fra påståtte overgrepsofre, etter at paven ble kritisert offentlig for håndteringen av saken mot biskop Juan Barros. Biskopen er anklaget for ikke bare å ha dekket over overgrep mot unge gutter, men også for selv å ha utført eller deltatt i overgrepene.  

I brevet bekrefter paven at «de samlede vitnesbyrd uttrykker i seg selv på en sterk måte, helt uten tilsetninger eller tillegg, om ødelagte liv, og jeg innrømmer overfor dere at det gjør meg trist og skamfull».  

 

Ber om tilgivelse

Paven anerkjenner også sitt eget ansvar og skriver: «Jeg har begått alvorlige feil i min vurdering og oppfatning av situasjonen, særlig fordi jeg har manglet sannferdig og balansert informasjon.» Han ber om tilgivelse «fra alle dem som jeg har fornærmet». Han håper å få anledning til å gjøre det personlig iløpet av de kommende dagene i en serie møter i Roma, hvor kan skal treffe representanter for de intervjuede ofrene.

 

Biskoper kalt til Roma

I lys av den pågående og alvorlige situasjonen, ber pave Frans ydmykt om at biskopene i Chile «samarbeider og bidrar» i «vurderingen av de tiltak som på kort, mellomlang og lang sikt, må gjennomføres for at vi skal kunne re-etablere det kirkelige fellesskap i Chile med mål om å reparere så mye av den skaden som er skjedd som mulig, og gjenopprette rettferdigheten.»

For å oppnå dette har paven kalt alle biskopene i Chile til Roma for samtaler. Tidspunktet for diskusjonene har han overlatt til landets bispekonferanse å foreslå.

Gjennom hele brevet legger paven vekt på behovet for bønn. Og, skriver han, han ønsker å dele med biskopene «min overbevisning om at de nåværende vanskelighetene også er en anledning til å gjenopprette tilliten til Kirken, en tillit som er brutt ved våre feil og våre synder, og å hele sår som fortsetter å blø i det chilenske samfunnet.»