Fransk kardinal kjennes skyldig i å dekke over overgrep mot barn

 

Kardinal søker avskjed etter dom 

tdad7dbb.jpg

FUNNET SKYLDIG: Den franske kardinalen Philippe Barbarin er overraskende kjent skyldig i å dekke over seksuelle overgrep mot barn i Lyon. Foto: AP / Laurent Cipriani, / NTB scanpix

 

 

En fransk domstol i Lyon har kjent kardinalen Philippe Barbarin skyldig i å ikke rapportere overgrep mot barn. Han er dømt til seks måneders betinget fengsel.

 

Tekst: NTB-AP-AFP

 

Det var på forhånd ventet at 68 år gamle Phillippe Barbarin skulle bli frikjent, noe også overgrepsofrene i saken trodde, og kjennelsen var derfor overraskende.

Kardinalen er erkebiskop i Lyon. Han var ikke til stede i retten under domsavsigelsen.

Kort tid etter at dommen var kunngjort meddelte kardinal Barbarin at han om ikke lenge vil reise til Roma for å søke avskjed hos pave Frans.  

 

 

Barbarin var sammen med fem andre fra samme bispedømme anklaget for å ikke ha rapportert seksuelle overgrep mot barn som fant sted mellom 2004 og 2005.

Overgrepssaken strekker seg imidlertid helt tilbake til 1980-tallet, men en rekke av forholdene er foreldet. Til sammen 85 personer har anklaget den samme presten for overgrep. Presten har erkjent overgrepene og skal møte i retten senere i år.

Overgrepsskandalen ble kjent for offentligheten i 2015, da François Devaux anklagde en lokal prest i Lyon for å ha begått overgrep mot ham 25 år tidligere.

Devaux saksøkte også Barbarin og hevdet at han hadde visst om og dekket over overgrepene. I 2016 ble saken mot Barbarin henlagt, men en gruppe fornærmede fikk saken gjenåpnet.