Nye St. Josef kirke i Alta: – Et gudshus til Guds ære

Mye folk.jpg

Vigsling: Etter 120 år er det bygget en ny kirke i Alta. Innvielsen tok sted 22. juni 2019.

 

Da Nordpolmisjonen etablerte seg i Alta på 1850-tallet, var det blitt innredet et lite kapell inne på selve Altagård, restaurert i 1877. Alle var enige om at misjonsstasjonen trengte et "sømmelig og større Gudshus", men man manglet midler til å oppføre et eget kirkebygg*." 

 

Tekst og foto: Elisabeth Librekt OlsenDen 22. juni 2019 ble endelig St. Josef kirke i Alta vigslet og vi fikk sannelig et "sømmelig Gudshus" i heltre, et passivhus, med naturmaterialer. Det ble brukt altaskifer (som seg hør og bør på Elvebakken!), masikvartsitt, interiør i massiv eik og glassmalerier som forteller om Den Hellige Josefs liv og, ikke minst, kobbertak. Det er en regel som sier at alle bygninger på Elvebakken, der kirken ligger, skal ha skifertak. Imidlertid klarte sokneprest Wojciech Egiert å få unntak fra denne regelen, men han lovet da kommunen at det ville bli skifer inne i kirken, og det er det. Gulv og trapper er i lokal altaskifer.

 
Overblikk kirken.jpg
SØMMELIG GUDSHUS: Kirken er bygget i tre og andre naturmaterialer.
 

Kirken fylt til randen

Katolikker fra hele Tromsø stift, altså alle de tre nordligste fylkene, var reist til Alta for å overvære og feire denne store anledningen. I tillegg var flere fra nabolaget på Elvebakken kommet, interesserte fra lokalsamfunnet, samt flere medlemmer av DNK, blant annet prost Anne Skoglund som representerte biskop Olav Øygard fra Nord-Hålogaland. 

 

 

Etter messen var det flere som holdt tale, blant annet prosten fra DNK.
Hun overrakte blomster og gratulasjoner, samt ville overrekke Bibelen på nordsamisk, så snart denne nyoversettelsen er klar.

20190622_145518.jpg

KRAFTTAK FRA TYSKLAND: Syv håndverkere fra Erich Bundschuh Zimmerei fra Sør-Tyskland - med ham selv i spissen - fikk hjelp av syv frivillige under ledelse av tømmermann Bernhard Thoma fra organisasjonen «Kirchen für den Osten» - en tysk organisasjon som har bygget kirker i Øst-Europa.

 

Byggmester fra Tyskland

Byggmester Erich hadde kjørt med hele familien fra Tyskland, 3600 km, for å overvære innvielsen. Han og hans to sønner, Max og Josef, har hatt en sentral rolle i byggingen av kirken. Søndag snudde familien bilen og kjørte 3600 km tilbake til Tyskland.

Pastor og sokneprest i Alta, Wojchiech Egiert, har nå virket 34 år i Nord-Norge. Han skulle bare være i Finnmark i maks 5 år, inntil den daværende biskopen kunne finne en annen. I stedet har det nå blitt 34 år, og han har virkelig satt spor. I Hammerfest fikk han kommunens kulturpris i 2004. Han sørget også for at St. Mikael kirke i Hammerfest ble utsmykket med glassmalerier som viser alle rosenkransens mysterier. Han er også veldig flink med blomster, noe som både gjorde at Mariaparken i Hammerfest ble spesielt vakker, men også avspeiler seg i Alta der han har anlagt en nydelig hage. Han er også den som utrettelig har stått på for at Alta skulle få sin St. Josef kirke.

 

*(Kilde: Jens Petter Nielsen, Altas historie bind 2)

 

Se flere bilder:

Messe.jpg

20190622_130941.jpg20190622_120813.jpg

20190622_144137.jpg

20190623_123806.jpg

 

Les mer:

 

 Les på polsk