Paven skrev abdikasjonsbrev i 2013

FRANS.jpgFØRE VAR: Pave Frans skrev et abdikasjonsdokument i 2013 i tilfelle medisinske hindre skulle gjøre det umulig å utføre embedet. Her fotografert under Angelus ved en tidligere anledning. FOTO: Vatican Media/Reuters

 

Kort tid etter at han ble valgt til Kirkens overhode, skrev pave Frans et abdikasjonsdokument i tilfelle helsen skulle hindre ham i å gjøre jobben.

 

Paven forteller i et intervju med den spanske dagsavisen ABC han ga oppsigelsesbrevet til daværende kardinalstatssekretær Tarcisio Bertone. Han legger til at han antar at brevet nå er hos dagens kardinalstatssekretær. Kardinal Pietro Parolin har i dag den nest høyeste stillingen i Vatikanet og er i praksis kirkestatens statsminister.

 

«Styrer med hodet»

Pave Frans, som fylte 86 år lørdag 17. desember, gjennomgikk en tarmoperasjon i 2021, og problemer med knærne har gitt ham smerter og ført til at han måtte bruke rullestol i flere måneder. I det siste har han for det meste brukt stokk i stedet for rullestol i offentligheten. Han tonet ned den reduserte bevegeligheten ved å si at «man styrer med hodet, ikke med kneet».

I intervjuet blir paven spurt hva som skjer dersom helseproblemer eller en ulykke gjør ham ute av stand til å utføre embedet som biskop av Roma og prest for Den universelle kirke.ør være en regel for slike tilfeller.

Regel

– I praksis er det allerede en regel. Jeg har allerede signert min egen oppsigelse, sier han og forteller om brevet han skrev ved begynnelsen av sitt pontifikat i 2013.

– Jeg signerte og sa: Dersom helsen eller noe annet skulle hindre meg, så har du min oppsigelse her. Paven viser til at også pave Paul VI hadde skrevet et avskjedsbrev i tilfelle medisinske hindringer, og at pave Pius XII trolig også hadde gjort det.

Pave Frans har tidligere hyllet forgjengeren Bendikt XVI for å ha gått av da han følte at alderen gjorde at han ikke kunne utføre pavegjerningen på best mulige måte. I intervjuet med ABC forteller pave Frans at han fremdeles ofte besøker sin forgjenger, pave Benedikt. Den forrige pavens stemme er meget svak, men hodet er helt klart. "Jeg beundrer hans intelligens. Han er en hellig mann, en mann med et enestående åndelig liv", sier pave Frans om Benedikt. (NTB/Vatican News)