Kommentar: Ti år med pave Frans

NTB_5OYRXB3nwhM.jpg

OVERRASKELSE: Pave Frans' pontifikat er preget av overraskelser, mener p. Arne Marco Kirsebom. Her har pave Frans akkurat ankommet øya Lampedusa. Hans besøk der 8. juli 2013, ikke lenge etter at han ble valgt til pave, kom som en overraskelse på mange. Øya er blitt et symbol på alle dem som flykter sjøveien fra Nord-Afrika til Europa. Foto:  NTB / Reuters, Alessandro Bianchi 

 

 

 

Det var et historisk øyeblikk den 13. mars 2013 da Kirken fikk den første paven fra et annet kontinent og som er jesuitt. Noe slikt hadde aldri skjedd før. At han til og med valgte navnet Frans og ikke et av de mange store navn knyttet til jesuittenes orden, var en overraskelse, skriver p. Arne Marco Kirsebom i denne kommentaren om pave Frans' tiårige pontifikat.

 

OM FRANS:  «Kanskje kan man bruke ordet overraskende
om mange sider ved pave Frans’ pontifikat, uavhengig av hvordan
man vil vurdere dem», skriver p. Arne Marco Kirsebom, som her
møter paven under en konferanse i Vatikanet. Foto: Vatican Media 

01990_18022023 2.JPGKanskje kan man bruke ordet overraskende om mange sider ved pave Frans’ pontifikat, uavhengig av hvordan man vil vurdere dem. Men noe som kommer tydelig frem i hans budskap, er ønsket om at de troende skal finne en fornyet glede i å tilhøre Kristus, ja at hele Kirken må gjenfinne en slik glede. Denne skal være fundamentet for Kirkens synodale prosess, som hverken dreier seg om restrukturering eller forandring av Kirkens lære, men som vil inspirere til fornyet misjon og evangelisering. Vi har et gledens budskap å forkynne.

 

En hjelp i prosessen er også en fornyet fordypelse i Det II Vatikankonsil, hvis dokumenter ennå ikke er tilstrekkelig studert og forstått. Pave Frans ønsker dette og hans ulike arbeider med praktiske reformer i ledelse, struktur og økonomi er for å hjelpe Kirken til å nærme seg det rike innholdet i konsilet og gjøre det mer levelig. Her utfordrer han Kirken på mange ulike plan.

 

Nesten hele denne tiden, har hans forgjenger, pave Benedikt XVI, levd i stille bønn og meditasjon for Frans som pave, men også for Kirken. Paven har bekreftet nåden han har opplevd i dette og også hvordan Benedikt har vært en støtte for ham. De har ofte møttes til samtaler.

 

Vi vil takke Gud for pave Frans tjeneste som Peters etterfølger, vi ønsker ham Guds nåde og kraft for årene som kommer og vi vil forbli forbundet med ham i bønn.

 

 

P. Arne Marco Kirsebom

Tromsø, 10. mars 2023

 

Les hilsenene fra de norske biskoper: 

  

 

5246ec4a-414e-4d2a-a079-0815c1c30d63.jpgTenn et lys og be for pave Frans

Den digitale synoden oppfordrer deg til å markere 10-årsjubileet for pave Frans' pontifikat ved å tenne et lys for ham. 

Mandag 13. mars, feirer pave Frans 10 år som pave. For å markere denne milepælen på en «viral» måte, har Den digitale synoden lansert et eget nettkart, der de troende over hele verden kan tenne digitale lys for paven når de ber for ham.  

 

 

 

 

 

 

 

BA VED MARIAALTERET: Bare timer etter at han ble valgt til pave, tilbrakte pave
Frans en halvtime i bønn ved Mariaalteret i basilikaen Santa Maria Maggiore, som er en av
Romas patriarkalkirker. Den rommer Maria-ikonet «Salus populi romani» («Beskytter av det romerske folk»).
 Foto: NTB / Reuters / Osservatore Romano

 

 

Les mer om pave Frans' første dager