Den hellige Devenick av Caithness (500-t)

Minnedag: 13. november

Den hellige Devenick (Devenic, Denick, Teavneck; lat: Devinicus) levde på 500-tallet i det nordlige Skottland. På sine eldre dager knyttet han seg til misjonsarbeidet til de hellige Kolumba og Machar og evangeliserte Caithness. Tradisjonen kaller ham biskop og Aberdeen-breviaret knytter ham til Machar, og vi finner markerte spor av hans kult i det distriktet som skal ha blitt evangelisert av Machar.

Den banchor (sted for kristen lærdom) som Devenick er assosiert med, er velkjent, og overraskende nok lå den nær enn annen banchor grunnlagt av den hellige Ternan litt lenger opp i Dee-dalen. Det faktum at to slike seter for keltisk lærdom lå så nær hverandre, er nesten unikt og reflekterer muligens det faktum at det nordøstre Skottland mye av et kraftsentrum og en kilde for kristendommen i Alba på den tiden. I tillegg var det andre større kommuniteter i Methlick, Kynõr (nær Huntly), Mortlach, Deer, Turriff, Clova, Newtonmore og Dunmeth (Glass).

En legende forteller at hans legeme ble båret for å gravlegges i området som er kjent som Banchory Devenick i Kincardineshire, i samsvar med hans kontinuerlig uttrykte ønske om å hvile i Machars distrikt, ettersom han hadde vært så glad i ham mens han levde. En kirke ble senere bygd over hans relikvier og vigslet til ham. Devenick hadde et alter i katedralkirken St Machar i Aberdeen. Hans minnedag er 13. november.

Criech i Sutherlandshire var trolig en annen av hans kirker, dersom han er den helgenen som der er kjent som St. Teavneach. Ved siden av et svært gammelt marked kjent som «Dennick’s», som ble holdt i Milton i Glenesk i Forfarshire, ble et annet holdt i Methlick i Aberdeenshire i midten av november og bar samme navn. Dette innebærer at de respektive kirkene er viet til ham, ettersom markeder som bærer helgennavn alltid hadde sin opprinnelse i folkemengden som var samlet for feiringen av en kirkes patronatsfest. St Devenick’s Well er nær kirken i Methlick. Denne kirken tilhørte katedralen St Machar i Aberdeen.

Andre kilder sier at Devenick sammen med den hellige Manirus (Manire) (d. 824) var den siste av de keltiske apostlene som brakte evangeliet til Dee-dalen og at han døde i 887.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Infocatho, celt-saints, saintwiki.com, zeno.org, cushnieent.force9.co.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2013

av Per Einar Odden publisert 08.10.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:03