Den salige Domitian av Kärnten og to ledsagere (800-t)

Minnedag: 5. februar

Den hellige Domitian (Tuitian; lat: Domitianus, Tuitianus) var hertug av Kärnten og skal ifølge en legende fra 1100- eller 1200-tallet ha levd på slutten av den hedenske tiden, det vil si slutten av 700-tallet og begynnelsen av 800-tallet.

Han gjorde seg svært fortjent i å festne kristendommen i dette området, hvor den truet med å forsvinne igjen. Han førte mange kriger mot slaverne. Han skal i nærheten av den lille byen Milstatt i Kärnten, ved den såkalte Milstättersee mellom Drau og Lyser, ha kommet over tusen avgudsbilder (mille statuas) og knust dem i småbiter, og derfor fikk stedet navnet Milstatt etter mille statuas. Han skal deretter ha viet det hedenske tempelet i Millstatt til dyrkingen av kristne helgener.

Hans hustru Maria, som var datter av greven av Meran, grunnla et kloster, og hun æres også som salig i likhet med deres lille sønn, som ikke navngis. De minnes som Beatus Domitianus, Dux, Maria, eius Conjux, et Puer anonymus («Den salige Domitian, hertug, Maria, hans hustru, og en anonym sønn». Deres legemer ble skrinlagt på 1000-, 1100-, 1200- og 1300-tallet, og det skjedde til alle tider ulike mirakler ved deres relikvier. Noen forfatter kaller dem hellige, men det finnes ikke noen bevis for en helligkåring.

Legenden, som er uten grunnlag, oppsto etter en rekke feilaktige tolkninger av den hellige Beda den ærverdige og andre lokale kilder. Hertugfamiliens kult toppet seg fra 1200- til 1700-tallet. Deres minnedag er 5. februar.

Kilder: santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 31. mars 2014

av Per Einar Odden publisert 31.03.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04