La oss gå opp til Jerusalem

En meditasjon over Den stille uke av sr. Anne Elizabeth Sweet OCSO.

Les mer
 

Den hellige Duthac av Ross ( -~1065)

Minnedag: 8. mars

Den hellige Duthac (Dothow, Dubtach, lat: Duthacus) ble født på 9/1000-tallet. Han var av skotsk opprinnelse (noen kilder sier at han var irsk). Han studerte noen år i Irland, og da han kom tilbake til Skottland, ble han vigslet til biskop. Han arbeidet hovedsakelig i Ross.

Han døde den 8. mars 1065 og ble gravlagt i Tayne. Etter syv år fant man at hans lik var like friskt, og det ble overført til et mer praktfullt skrin. William Worcestre beskriver Duthac som «den helgenen som regnes som den høyest ærede i landet Ross». Han ble tilskrevet profetiske evner og skal ha forutsagt den danske invasjonen.

Noen av mirakelhistoriene er maleriske. En gjest i et selskap drakk for mye og fikk hodepine, og han sendte noe svinekjøtt til Duthac og ba om å bli helbredet. Hans disippel la det på en grav sammen med en gullring mens han ba. Da kom en glente og stjal dem begge, men Duthac tryllet glenten tilbake, ga tilbake ringen men lot dyret spise svinekjøttet.

Han ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 11. juli 1898 (gruppen «Adomnán av Iona og hans 18 skotske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 8. mars. Den feires i bispedømmet Aberdeen. Det finnes dedikasjoner i Arbroath, Kilduich og Kilduthie. Hans skrin ble besøkt av kong Jakob (James) IV (1488-1513) og mange andre.