Den hellige Stylianos av Hadrianopel ( -390)

Minnedag: 28. november

Den hellige Stylianos av Hadrianopel ( -390)

Den hellige Stylianos (Stylianus) ble født tidlig på 300-tallet i Hadrianopel (Adrianopolis) i Paflagonia i Lilleasia (i dag Edirne i Tyrkia).

Han skal ha dødd i 390. Dette årstallet angis av kilden Benedictines, og kan være riktig, men kan også være feil. De første stylittene levde på 400-tallet, men beretningen om Stylianos' liv er overlevert i en naiv, legendarisk form. Det finnes noen indikasjoner på at han levde på 600-tallet, men dette kan skyldes tilføyelser i historien. Han var en eremitt, muligens på 300-tallet. Han kan også ha levd på 700-tallet.

Stylianos' upålitelige legende forteller at hans fødsel i Hadrianopel ble annonsert til hans mor gjennom den mirakuløse visjonen av et lam med to brennende lys på sine horn, og en annen visjon forsikret om den ærerike fremtiden til det lille barnet. Det sies at biskop Teodor tok ansvaret for Stylianos da hans far døde, da han var der.

Så snart han var voksen, viet biskopen ham til diakon og betrodde ham ansvaret for menigheten. Men som trettiåring følte han seg kalt til et liv i perfeksjon og ble eremitt, først i en isolert celle, hvor han fastet og «speket sitt kjød» av kjærlighet til Gud. Det sies at han da ble ledet av visjoner til toppen av en søyle, hvor han ble resten av sitt liv.

Stylittene tiltrakk seg store mengder nysgjerrige og disipler. Noen av deres ledsagere var motvillige til å forlate området, og i Stylianos' tilfelle vokste det opp to kommuniteter i nærheten av hans søyle, en for menn og en for kvinner. Noen av dem, inkludert hans søster Maria, bodde ved selve foten av søylen og hans mor satte opp et telt i nærheten og gjorde alt hun kunne for å lindre asketens lidelser så langt han tillot det. Gudstjenester ble holdt syv ganger daglig, og alle deltok, inkludert Stylianos og hans besøkende.

Det sies at han i 53 år ble stående, dag etter dag, inntil beina hans til slutt ga etter. Deretter lå han på siden i fjorten år uten å forlate sin søyle. Han døde 93 år gammel og fikk da endelig fred for kulde og isolasjon, regn og insekter, sult, tørste og ekstremt ubehag.

Stylianos feires i øst den 28. november, men 26. og 27. november nevnes også. Han er skytshelgen for barnløse hustruer. Hans legende er identisk med historien om den hellige Alypius stylitten, som feires den 26. november. På østlige avbildninger fremstilles han som munk med et barn på armen. På bokrullen han holder i hendene, står det: «Barna som er gitt av Herren, vokter han».

av Webmaster publisert 19.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:54