Oppsummering av pave Benedikt XVIs besøk

Lørdag og søndag var pave Benedikt XVI i Malta. Dette er den første av hans mange utenlandsreiser i 2010.

Besøket markerte at det er 1950 år siden apostelen Paulus forliste ved Malta (jfr. Apg 28,1).

Utendørsmesse

Mer enn 40 000 mennesker tok imot Den hellige far med rungende applaus og Viva il papa-tilrop da han søndag feiret utendørsmesse i Floriana.

- Den største skatten som har skylt i land på Maltas strandkant er troens skatt, sa paven i sin preken.

Møtte overgrepsofre

Som ventet fikk overgrepsofrene som hadde bedt om å få møte paven sitt ønske innvilget. I kapellet til nuntiaturet i Valletta var paven og mennene samlet i bønn, før alle fikk noen minutter alene med Benedikt XVI.

- Han ble dypt beveget av deres historier og uttrykte skam og sorg over lidelsen til ofrene og deres familier, heter det i en pressemelding fra Vatikanet.

Talsmannen for ofrene, Lawrence Grech, var tydelig rørt etter å ha møtt Den hellige far. Til "Times of Malta" sier han at møtet har fornyet hans tro og at han beundrer paven for å ha motet til å møte overgrepsofrene.

De åtte mennene er en del av en gruppe som har stått frem med sine historier fra åtti- og nittitallet. De skal i denne perioden ha blitt seksuelt misbrukt av prester på et barnehjem.

Biskopene på Malta og Gozo var også tilstede under møtet.

Møte med ungdom

Søndag ettermiddag møtte paven over 10 000 ungdommer ved havnen i Valletta. Paven ankom med båt.

Fem ungdommer fikk stille hvert sitt spørsmål til Den hellige far. Ett av de var på vegne av unge katolikker som føler seg utenfor Kirkens fellesskap grunnet opplevelser med blant annet narkotika, oppvekst i dysfunksjonelle familier, ulik seksuell orientering og minoritetsbakgrunn.

Et ungt gifteklart par snakket åpenlyst om sine bekymringer og utfordringen med å gi seg fullt hen til troen. En prestestudent sa at det er vanskelig å stå ovenfor de negative oppfatningene av presterollen i samfunnet.

I pavens svar til de unge utfordret han de til å følge kjærlighetens kall og å tjene samfunnets svake.

Det korte men intense besøket på Malta må ha vært oppløftende for Benedikt XVI som fredag fylte 83 år, og i dag feirer fem år i Peters stol. Bloggere og kommentatorer fremhever det sterke oppmøtet og støtten - også fra ungdommer - som paven mottok i det sterkt katolske landet.

Les mer:

Alle prekener og taler fra reisen (Vatican.va)

The papal visit to Malta (The Times of Malta)

For Benedict XVI, Malta was a break in the storm (John Allen/NCR)

Times of Malta, Catholic Herald, NCR; Andreas Dingstad (18. april 2010)

av Webmaster publisert 19.04.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59