Brasil: Kardinal Paulo Evaristo Arns (95) død

Brasilia, 14.12.2016 (KI/KAP) – Kardinal Paulo Evaristo Arns, prominent frigjøringsteolog og menneskerettighetsaktivist i Brasil, døde onsdag den 14. desember 2016 i en alder av 95 år på et sykehus i São Paulo av organsvikt, melder brasilianske medier. Under militærdiktaturet (1964-85) protesterte kardinalen av tysk avstamming mot regimets forbrytelser. Etter overgangen til demokrati mobiliserte han kirke og sosiale bevegelser mot urettferdighet, tortur og umenneskelige arbeidsbetingelser. Arns har i de seneste årene levd tilbaketrukket i en fransiskansk kommunitet i Taboão da Serra i São Paulo. På slutten viste han seg ikke offentlig og brukte tiden på å lese og oversettelse av religiøse tekster.

Paulo Evaristo Arns ble født den 14. september 1921 i Forquilhinha i det sørlige Brasil. Han var sønn av tyske innvandrere. Allerede som attenåring trådte han inn i fransiskanerordenen (Ordo Fratrum Minorum – OFM). Senere studerte han på Sorbonne-universitetet i Paris. I 1970 ble han utnevnt av den salige pave Paul VI (1963-78) til erkebiskop av São Paulo, 49 år gammel. I 1973 kreerte samme pave ham til kardinal. Bortsett fra Joseph Ratzinger/Benedikt XVI var Arns den siste nålevende kardinal som ble kreert av pave Paul VI. I 1985 startet Arns sammen med sin søster, der barnelegen Zilda Arns Neumann, barnesjelesorgen i den katolske kirke i Brasil.

Ved sin død var Arns den tredje eldste kardinalen i Verdenskirken. For førti år siden var han en av de mest velinformerte mennesker i landet. Han visste hvem som ble torturert og myrdet, han gjemte forfulgte og talte modig mot de militære, noe som førte til taleforbud. På 1980-tallet ledet han prosjektet Brasil: Nunca Mais («Aldri mer») om militærdiktaturets forbrytelser og samlet i hemmelighet dokumenter om de militæres forbrytelser. I 1992 ble Arns utsatt for en ulykke i Den dominikanske republikk under aldri oppklarte omstendigheter. Selv mente han alltid at ulykken var et attentatforsøk.

Den stridbare kardinal Arns gikk heller ikke av veien for konflikter med Roma. For eksempel krevde han tidlig at spørsmålet om pliktsølibat for katolske prester måtte vurderes på nytt med henblikk på den voksende prestemangelen. I 1998 innvilget den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) kardinal Arns søknad om avskjed som erkebiskop av aldersgrunner, selv om han var forholdsvis ung med sine 76 år. Pave Johannes Paul II satte pris på hans mot og sosiale engasjement, men ikke hans nærhet til frigjøringsteologien.

Etter kardinal Arns’ død teller kardinalkollegiet 227 medlemmer, hvorav 120 er under åtti år og kan stemme ved et pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)