Velkommen til olsok 2019: Kongen er død. Hellig Olav lever!

 

Pilegrimer, kom til Olavs by 26. – 29. juli!

Per_Albert_Vold_20190403_02.jpegVANT VERT: Trondheim har vært en pilegrimsby i 1000 år, så å være vertskap kan de.  – Kommer du hit får å feire katolsk olsok, får du både åndelig og verdslig påfyll, lover Per ALbert Vold, leder av Den katolske kirkes Olsokkommisjon. Foto: Jan Erik Kofoed 

 

 

– Muslimer drar til Mekka, og en norsk katolikk bør ta turen til Trondheim, Olavs by, sier Per Albert Vold, leder for Den nasjonale olsokkommisjonen. Han ønsker nå velkommen til årets nasjonale olsokfeiring i Trondheim med pontifikal messe i Nidarosdomen på selve olsokdagen, mandag 29. juli.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Da er det fem måneder til Den katolske kirkes nasjonale olsokfeiring i Trondheim. Begynner programmet å ta form?

–  Ja, ennå venter vi på noen detaljer, men hovedbrikkene i årets program er lagt på plass. Vi begynner fredag 26. juli kl. 14. med «Vandring i Olavs by» ved p. Egil Mogstad og kantor Ulf Schancke. Deretter følger åpningsmessen i St. Olav domkirke kl. 18, sier Per Albert Vold, som leder Olsokkommisjonen. Den skal, ifølge statuttene, «planlegge og arrangere den nasjonale feiringen av Olsok i Trondheim og Stiklestad rundt 29. juli og generelt støtte opp om olavsfromheten i Norge».

 

Kort om olsok
 • Vi feirer olsok for å markere Olav den helliges dødsdag. Olav Haraldsson var konge i Norge fra 1015 – 1028, og ble erklært helgen av Den katolske kirke året etter hans fall ved slaget på Stiklestad 29. juli 1030. Som konge førte Olav rikssamlingen av Norge videre og innførte kristendommen i Norge.
 • Les deg opp på Hellig Olav, vår evige konge: Hellig Olavs biografi

 

Åre kirke.jpegHellig Olav i østerled

I år er vi heldig og har en dag katolsk olsok ekstra, siden selve olsokdagen er på mandag, forteller lederen av Olsokkommisjonen. I år skal den tilleggstiden brukes til å gjøre noe helt nytt – i Sverige, nærmere bestemt i de delene av naboriket som på folkemunne kalles Øst-Trøndelag: Jämtland og Herjedalen.   

– Vi kjører kl. 9 fra Trondheim til Åre. Vi stopper på pilegrimssteder på veien mot Åre gamle kirke (bildet, t.h.), der det blir feiret pontifikal messe.

Stenkirken ble bygget rundt 1190 ved S:t Olofleden, som idag går fra Selånger gamle kirkeruin ved Sundsvall over de skandinaviske fjellene til Trondheim. Den har 150 sitteplasser.

– Etter på samles vi i S:t Olofsgården, der det blir servert kjødelige og åndelige forfriskninger.  Etter foredrag og lunch, tar vi turen tilbake til Trondheim. Det blir en flott heldagsutflukt, og flere grupper har allerede meldt sin interesse. Ønsket om å delta på olsokfeiringen er stor og tiltagende, sier Per Albert Vold, som til daglig er økonom i Trondheim stift.  

Så spennende. Hvorfor tur til Åre?

– Åre har en av de virkelig gamle olavskirkene. For svenske pilegrimer har det vært et viktig sted påvei vestover, mot Stiklestad og Nidaros, for oss er det en viktig destinasjon østover.  Olav har virkelig satt sitt merke i Sverige, særlig i de deler av Sverige som en gang lå under norsk suverenitet. Svenske katolikker reiser over til Stiklestad – og har gjort det lenge, nå håper vi å kunne forlenge deres pilegrimsreise til Nidaros, Trondheim, Olavs by, der han ligger gravlagt.

Bestill plass nå

For å delta på årets nasjonale olsokfeiring, bruk dette bestillingsskjemaet
Påmeldings- og betalingsfrist er 20.7.2019

   

IMG_2236.jpeg

TILBAKE TIL UTGANGSPUNKTET: Prosesjonen går først til Stiklestad kirke, deretter til det katolske kapellet på selve slagstedet. – Det er en sterk opplevelse. Alle som er tilstede, velsignes med olavsrelikvien, så settes den på alteret i Undset-kapellet, forteller Per Albert Vold.  Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Prosesjon til slagstedet

Søndag 28. juli feires pontifikal messe i Stiklestad kirke, en romansk langkirke fra 1180. Deretter følger prosesjon opp til det katolske kapellet, som ble innviet på dagen 900 år etter Hellig Olavs fall. Gudshuset er tegnet av arkitekt John Tverdal, Olavsrosen er ledemotivet og interiøret er preget av gavene fra jubileumsåret 1930: Alteret er en gave fra Marie Knudtzon og Sigrid Undset skjenket fregatten i kapellets skip.

– Prosesjonen er en flere tiår gammel tradisjon. Først går vi til Stiklestad kirke, deretter til det vi kaller Undset-kapellet, som ble reist rett ved der Olav falt. Stedet er en grunnsten for oss, både lokalt, men også i den nasjonale norske kristne tradisjon, sier Vold.

Olavsrelikvien bæres høytidelig til slagstedet og på den måten bringes Hellig Olav tilbake til hans dødssted.

– Det er en sterk opplevelse. Alle som er tilstede, velsignes med olavsrelikvien, så settes den på alteret i Undset-kapellet. Det er ofte mange tilstede på Stiklestad under olsok, så messen, prosesjon og velsignelsen er også en flott måte å vise frem katolsk tro og tradisjon på, mener lederen av Olsokkommisjonen.

Etter messe og prosesjon blir det trøndersk tradisjon tro servert sodd og sviskekompott. De som ønsker det, kan deretter se Spelet om Heilag Olav på slagstedet. I år med Hermann Sabado i rollen som Olav Haraldsson.

– Etter middag drar vi tilbake til Trondheim til vesper kl. 20 i St. Olav domkirke, så går vi over i vigilien. I år er vi ekstra heldig: Det kommer en herreschola på syv, som anføres av Vegar Sandholt, kantor for St. Olav domkirke i Oslo. De skal delta i det fulle programmet, såvel på Stiklestad som i Nidarosdomen. 

 

IMG_1171.jpeg

TROPISKE TRØNDELAG: Under olsokfeiringen i 2018 ble det satt flere varmerekorder i Trøndelag. Ute på Tautra Mariakloster nøt klosterhagen godt av sol, blå himmel, næringsrik jord og omsorgsfull pleie. Den bugnet! Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Feiring under blå himmel

I 2018 ble det satt varmerekord i Trondheim under olsok. Juliværet i Olavs by bød på hele ni tropedager med temperaturer over 30 grader. På olsokdagen 29. juli var det 27,4 grader på det varmeste. Da kan det bli hett under mitraen.

Godvær har de hatt hvert år under den nasjonale olsokfeiringen – sånn er det visst bare i Trøndelag på denne tiden av året. Kanskje har det noe med Hellig Olav å gjøre, undrer Per Albert Vold på en regnfylt vårdag, og trøster seg med at siden vi fremdeles tror på Olav i år, så lever håpet om solfylte olsokdager i beste velgående.  

Olsok kan man jo feire overalt i hele landet (om enn ikke under skyfri himmel), likevel er det spesielt å feire i Trondheim. Hvorfor?

– Det er Olavs by – her døde han, her ble han gravlagt. Det er derfor den nasjonale feiringen er lagt hit. Vi har veldig mange som kommer hit på pilegrimsferd år etter år etter år; de sier at olsok uten Trondheim, Nidarosdomen og Stiklestad, det er ingen olsok. Når vi feirer katolsk messe på Olavs gravsted på olsokdagen, i selve Nidarosdomen, så føles det genuint og sterkt.

 

Nasjonal begivenhetIMG_1416.jpeg

Olsokkommisjonen har til oppgave å «planlegge og arrangere den nasjonale feiringen av Olsok i Trondheim og Stiklestad». Dette er altså Den katolske kirkes offisielle feiring av helgenkongen Olav. Det markeres blant annet med det store Olsokforedraget, som i 2018 ble holdt av abbed Erik Varden (bildet, t.h.). 

– Som du sa: «Å feire olsok kan man gjøre overalt», men jeg mener at alle bør komme hit, iallfall én gang iløpet av livet. Under olsok samles den katolske nasjonen om Hellig Olav og hedrer ham på gravstedet og stedet han falt for å kristne Norge. En muslim drar til Mekka, en norsk katolikk drar til Trondheim for å søke vår helgen og Norges evige konges forbønn, sier kommisjonsleder Vold. Med seg i kommisjonen har han forøvrig Biskop Bernt I. Eidsvig, generalvikar p. Ole Martin Stamnestrø, sogneprest i Oslo, p. Pål Bratbak, sogneprest i Trondheim, p. Egil Mogstad, sr. Hanne-Maria Berentzen, p. Tao Nguyen, Unn Madsø, Jan Schumacher, og NUK-ved generalsekretær Henrik Emil Greve.

I 2018 kom det pilegrimer vandrende over Dovrefjell til Nidarosdomen for å delta i olsoksmessen i Nidarosdomen. De fortalte om sterke opplevelser. Hva forteller olsok-gjestene om opplevelsene sine?

– De ser at Olav ikke bare er en arv fra fortiden, han lever, han betyr noe idag. Han er gått forut for oss og går fremdeles i forbønn for oss. Han var en brutal mann og en kriger – og et menneske av sin tid. Hadde han levd nå, ville han også utrettet storverk, men på en annen måte. Å komme hit levendegjør helgenen og vår evige konge for de troende. Pilegrimsreisen er opplevelsesrik, så når man målet – Nidarosdomen, der man kan reflektere over troen, livet og oppleve en nærhet til historien som er unik.

 

Se video fra den pontifikale høymessen i Nidarosdomen i 2018

 

Gjestfrihet i trivelige TrøndelagIMG_1518.jpeg

Trøndere er oftest trivelige, og vi som var der i 2018 opplevde dere også som svært gjestfrie. Har dere lyst på enda flere besøkende i år enn i fjor?

– Ja, selvsagt – vi er åpne og tar imot så mange som mulig. Vi vil ha et stadig større katolsk olsok.

Olavsfestdagene løper parallelt med den katolske olsokfeiringen. Dagen etter at det er Olavmesse i Nidarosdomen, skal for eksempel Åge Aleksandersen og Gunnar Pedersen sammen med Trondheimsolistene ha konsert i nasjonal helligdommen.

– Kommer du hit for å feire katolsk olsok, får du både åndelig og verdslig påfyll. Det er mange grunner til å besøke Olavs by akkurat disse dagene. Ta for eksempel det historiske markedet ved erkebispegården, der søstrene på Tautra Mariakloster selger sine såper og kremer (bildet, t.h.). For meg personlig er høydepunktet den pontifikale høymessen i Nidarosdomen – det å være der, så nær hans gjenlevninger, på Olavs dødsdag.

Hvilken praktisk informasjon kan du gi nå om overnatting, priser og mulighet for å ta kontakt med dere?

– Det blir lagt ut informasjon om dette så snart den er ferdig. Vi anbefaler overnatting på Comfort Park, rett ved St. Olav domkirke og Nidarosdomen, Nidaros Pilegrimsgård og Birgittaklosteret på Tiller. Påmeldingsfristen løper ut sent, så det er bare å bestemme seg nå og melde seg på når informasjonen er lagt ut, forteller Per Albert Vold.

 

Den nasjonale olsokfeiring 2019IMG_1029.jpeg

 • Begynner fredag 26. juli og varer til og med olsokdagen 29. juli.
 • Vertskap er St. Olav katolske domsogn, Trondheim, og Olsokkommisjonen
 • Biskop Bernt I. Eidsvig vil være tilstede under hele feiringen
 • Et detaljert program offentliggjøres iløpet av april
 • Blant høydepunktene er:
  • Lørdag 27.juli 2019: Dagstur med pontifikal messe i Gamle Åre kirke
  • Søndag 28.juli 2019: Prosesjon til Stiklestad kirke med pontifikal høymesse
  • Mandag 29. juli 2019: Pontifikal messe i Nidarosdomen
 • Du kan melde deg på allerede nå på e-post per.albert.vold@katolsk.no
 • Finn mer informasjon etterhvert på trondheim.katolsk.no og katolsk.no
 • Anbefalte overnattingssteder er: Comfort Hotel Park (Trondheim), Nidaros Pilegrimsgård (bak Nidarosdomen) og Birgittaklosteret (Tiller).

 

Bestill plass nå

For å delta på årets nasjonale olsokfeiring, bruk dette bestillingsskjemaet
Påmeldings- og betalingsfrist er 20.7.2019

   

Les mer om Den nasjonale olsokfeiringen 2018