Polen: Kardinal Jaworski (94) død

Kraków, 6.9.2020 (KI/KAP/Zenit) – Den polsk-ukrainske kardinalen Marian Jaworski døde lørdag den 5. september 2020 på et sykehus i Kraków, 94 år gammel. Han var erkebiskop av Lviv fra 1991 til 2008 og var en av den hellige pave Johannes Paul IIs (1978-2005) nærmeste venner. Jaworski var også tilstede ved pavens død og ga ham sykesalvingens sakrament. Han hadde også en lang periode vært pavens skriftefar.

Jaworski ble født den 21. august 1926 i den da polske byen Lwów (ru: Lvov), i dag Lviv i Vest-Ukraina. Han studerte teologi og filosofi i Lviv, Kraków og Lublin og ble presteviet i 1950 i Polen. Etter flere år i sognesjelesorgen og en doktorgrad arbeidet han for den polske bispekonferansen, fra 1976 som dekan og fra 1981 som første rektor for Det pavelige teologiske akademiet i Kraków.

Pave Johannes Paul II utnevnte ham i 1984 til biskop av den polske delen av erkebispedømmet Lviv/Lwów med sete i Lubaczow. I 1991 ble han den første latinske erkebiskop av Lviv siden Andre verdenskrig. Etter at han ble pensjonist 82 år gammel, vendte Jaworski tilbake til Polen og bosatte seg i Kraków. I 2017 ble han utnevnt til ridder av ordenen Den hvite ørn (Order Orła Białego), den høyeste i republikken Polen. juni 2020 feiret Jaworski sitt 70-årsjubileum som prest i Wawel-katedralen i Kraków.

Etter kardinal Jaworskis død teller kardinalkollegiet 219 medlemmer, hvorav 122 under åtti år og dermed med stemmerett ved et pavevalg.

Kathpress / Zenit / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)