Sigøyner saligkåret

Under en festlig seremoni på Petersplassen sist søndag formiddag saligkåret pave Johannes Paul II fem personer, blandt dem en sigøyner som ble henrettet under den spanske borgerkrigen.

Omkring 40.000 mennesker deltok i messen som var en av de mest fargerike i Vatikanet i senere tid, med alt fra sigøynermusikk til tradisjonell gregoriansk sang.

Det er første gang en sigøyner salig- eller helgenkåres. Tusenvis av sigøynere fra hele Europa var med under saligkåringen av Ceferino Jimenez Malla, en hestehandler som verken kunne lese eller skrive, og som ble kalt "El Pele". Han ble pågrepet i juli i 1936 etter å ha forsvart en prest. Da han ble spurt om han hadde våpen, tok han frem sin rosenkrans. Deretter ble han skutt.

Paven selv bar en usedvanlig fargerik messehagel i rødt, gult og orange. Han sa i sin preken at Jimenez eller Pele var et eksempel på at alle mennesker kan nå frem til hellighet.

I dag ber El Pele for alle hos alles Far, og Kirken fremhever ham som et forbilde for at vi skal se at alle mennesker kan bli hellige, og som et særlig forbilde for sigøynerne som er knyttet til ham med kulturelle og etniske bånd.

Under den samme messen ble også tre andre saligkåret: Maria Encarnacion Rosal, en nonne fra 1800-tallets Guatemala, den spanske biskopen Florentino Asensio Barroso, som ble drept under brogerkrigen, og to italienske prester: Gaetano Catanoso, som døde 1963 och grunnla en missionærorden, og Enrico Rebuschini, som viet livet til å hjelpe syke.

av Webmaster publisert 06.05.1997, sist endret 06.05.1997 - 13:14