Medieryktet om Stasi-agent i sveitsergarden avdekkes for hva det er

Vatikanet/Bern/Bonn/Warszawa (KAP) - I mordsaken om Sveitsergardens kommandant, Alois Estermann, satte noen medier i forrige uke ut nye rykter og spekulasjoner, som etter litt granskning har vist seg lite holdbare. To aviser i Tyskland og i Polen hevdet at Estermann hadde vært en agent for det tidligere DDRs statssikkerhetstjeneste «Stasi». (Også norsk presse, anført av NTB, gjorde historiene godt kjent.)

Vatikanet tilbakeviste ryktene. Også angivelige utsagn fra den tidligere Stasi-sjefen Markus Wolf viste seg å være oppspinn.

Boulevardavisen «Berliner Zeitung» hadde på fredag 8. mai hevdet at Estermann i 1979 hadde tilbudt sine tjenester for DDRs ministerium for Statssikkerhet. I 1980 skal han ha innledet et forpliktende samarbeid under dekknavnet «Werder». Frem til 1984 hadde han levert «topphemmelige meldinger fra Vatikanet til Øst-Berlin minst syv ganger». Samtidig fortalte bladet at den angivelige føringsagenten for Estermann, en person identifisert som «H. Sch. (57)» hadde bestridt «enhver forbindelse».

Den såkalte «Gauck-Behörde», det organ i Tyskland som arbeider med Stasi-arkivene, ville verken bekrefte eller utelukke spekulasjonene. Om en sammenheng mellom Estermann og dekknavnet «Werder» foreligger ingen klare erkjennelser, sa en talskvinne for Gauck-instituttet, Cornelia Bull. Man kjenner ikke til noen saksmapper knyttet til dette dekknavnet.

Vatikanets pressetalsmann Joaquin Navarro-Valls sa den 8. mai at Vatikanet overhodet ikke hadde tatt en slik hypotese med i betraktningen. «Det er ikke første gang at slike inkonsistente ting er blitt skrevet om en ærlig mann». Den sveitsiske katolske bispekonferanse skrev om «absolutt uholdbare rykter».

Den polske boulevardavisen «Super-Express» gjorde dagen etter, den 9. mai, den tidligere Stasi-sjefen Markus Wolf til sannhetsvitne for at Estermann hadde vært Stasi-medarbeider. Man siterte Wolf med utsagnet: «Vi var stolte i 1979 da vi kunne rekruttere Estermann som agent. Denne mann hadde ubegrenset adgang til Den hellige Stol, og vi med ham». Men i et intervju med Torino- avisen «La Stampa» dementerte Wolf på søndag (10. mai) sine angivelige utsagn om Estermann: «Jeg ser på hele historien som et påfunn». Han, Wolf, ville i alle fall måttet ha visst noe om det, selv om Estermann var blitt rekruttert av andre instanser.

Om Stasis «muldvarp» i Vatikanet («Han har arbeidet svært godt») dreide det seg slett ikke om en sveitser, men om en tysker som arbeidet ved et «vitenskapsakademi i Vatikanet», uttalte den tidligere Stasi-sjefen. I 1986 var han allerede «over 80 år gammel».

Om hvorfor nå Estermann omtales som Stasi-medartbeider, sa Wolf til La Stampa: «Fordi fjernsynet og avisene vil komme med noe nytt og oppsiktsvekkende hver dag, og navnet Estermann var i alles munn, verden rundt. Når et navn kommer slik i offentlighetens interesse, finnes det alltid noen som kommer på den idé å utnytte det i sensasjonsøyemed». Den journalist fra «Super-Express» som hadde intervjuet Wolf, måtte deretter innrømme at navnet Estermann ikke var falt i samtalen hennes med den tidligere Stasi-sjefen.

av Webmaster publisert 12.05.1998, sist endret 12.05.1998 - 00:07