Vatikanet krever slutt på isoleringen av Irak - paven vil besøke landet

Vatikanet (KAP) - Vatikanet har uttalt seg for en gjeninnlemmelse av Irak i det internasjonale fellesskapet av stater. Isoleringen av landet er ingen løsning, noe også eksemplene Kuba og Libya viser, sa den vatikanske "utenriksministeren", erkebiskop Jean-Louis Tauran, i et fjernsynsintervju. Isolering fører bare til skuffelser og iblant til ukloke reaksjoner og fremmer ikke gjensidig forståelse. For den dialog vil dialog og forhandlinger ha prioritet. "Forhandlingsbordet samler, mens militære løsninger og våpen skiller", sa Vatikanets sjefsdiplomat. Samtidig krevde Tauran "internasjonale garantier" for Jerusalem og beklaget diskrimineringen av kristne i ulike islamske land, særlig i Saudi-Arabia.

Pave Johannes Paul II holder fast ved sine planer om å besøke Irak. Han håper at et pavebesøk i Ur, fødestedet for den bibelske patriarken Abraham, kan komme i stans, erklærte kardinalstatssekretær Sodano til journalister like før jul. Paven har gjentatte ganger ytret ønske om å gjennomføre en pilegrimsreise i fotsporene til Abraham og apostelen Paulus i forbindelse med Det hellige År 2000. En slik reise er mulig i 1999. Den kan også omfatte Syria, Israel, de palestinske områdene og Egypt med Sinai. I juni 1998 besøkte den vatikanske "kriseministeren", kardinal Roger Etchegaray, Irak.

Kathpress 17.1.99, Kathpress 20.12.98; o: pe

av Webmaster publisert 25.01.1999, sist endret 25.01.1999 - 14:23