Sentral-Asias eldste kirke oppdaget?

Beijing (KI/KAP/Zenit/CWN) - En 700 år gammel ruin ved Silkeveien er muligens den eldste romersk-katolske kirken i Sentral-Asia. Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at kirken ligger i Abinsm, 190 km nord for den kinesiske byen Baotou i Indre Mongolia.

De gjenværende murene er fem meter høye. Kirkeskipet har formodentlig vært 100 m² stort. I den bakre delen har det befunnet seg bibliotek, og under det antas det å befinne seg flere rester. Biter av hvite kakkelfliser med dekorasjoner som var vanlige i antikkens Roma, lå strødd omkring.

Arkeologene har lenge nølt med å felle noen dom om ruinens opprinnelse, skriver Xinhua. Men for kort tid siden ble det oppdaget en hvit steinløve som ikke lignet på de tradisjonelle kinesiske statuene, men snarere på dem i katolske kirker i Italia, i følge arkeologen Gai Shanlin. Den japanske vitenskapsmannen Namio Egami taler om det eldste bevis på innføring av europeisk religion i Asia. I følge hans angivelser fant det i Abinsm i Yuan-dynastiet (1271-1368) sted en første synode med anslagsvis 3.000 troende.

Abinsm, mongolsk for «sted med mange templer», var en gang en viktig by langs den gamle silkeveien, men gjennom kriger mistet den sin betydning. Byen ble oppdaget for 70 år siden av en internasjonal ekspedisjon under ledelse av den kinesiske arkeologen Huang Wenbi. Den ble identifisert som sete for lederen for den tyrkiske Wanggu-stammen, som hjalp Djengis Khan (1162-1227) med å forene de mongolske stammene, skriver Xinhua.

Nestorianske gravsteiner er tidligere funnet i Abinsm, for eksempel den til Koligis, en høvding fra Wanggu, men dette er oppdagelsen av de første bevis på katolikker i regionen. Chen Gaohua, en ekspert på Yuan-dynastiet i det kinesiske vitenskapsakademiet, understreker betydningen av oppdagelsen. Det var kjent at Kirken hadde sendt representanter til Kina i Yuan-perioden, men deres aktiviteter var tidligere bare kjent fra Beijing og Fujian-provinsen.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 2. september 1999; o: pe

av Webmaster publisert 16.09.1999, sist endret 16.09.1999 - 13:49