St. Elisabethsøstrenes Kongregasjon fyller 160 år

Den 27. september fyller St. Elisabethsøstrenes Kongregasjon 160 år. I denne forbindelse skriver provinspriorinne, sr. Asumpta Balcerzak, følgende til www.katolsk.no:

"Den 27. september fyller vår Kongregasjon 160 år. Vi er forenet i bønn med alle medsøstre og takker stadig Gud for den rike gave som det konsekrerte livet er og for all åndelig godhet som er gitt mange folkeslag - og særlig de mange trengende vi har møtt i Kongregasjonenes tjeneste. "Takk alltid Gud, Faderen, for alle ting i vår Herre Jesu Kristi navn" (Ef 5, 19-20).

St. Elisabethsøstrenes Kongregasjon har sitt utspring i erkjennelsen av Guds vilje, å tjene Ham gjennom syke og nødlidende, slik det ble grunnleggeren, Klara Wolff, ved kallsnåden til del. Etter Kristi ord: "Alt hva dere har gjort mot selv den ringeste av mine brødre, det har dere gjort mot meg" (Matt. 25,40). I de syke ville hun derfor "pleie de sårede lemmer på den guddommelige Frelsers legeme".

I denne karisma ligger utgangspunktet for vår Kongregasjon, som ble grunnlagt i året 1842 i Neisse (Nysa) i Schlesien av Klara Wolff og hennes tre medgrunnleggere, Maria og Mathilde Merkert og Franziska Werner. Gjennom pleie av syke fant de en særlig kjærlighet til de fattige og den personlige fattigdom. I dette ble den hl. Elisabeth av Ungarns liv og virke deres inspirasjon og forbilde. Denne fransiskanertertiær, som nærte så stor kjærlighet til Gud og de nødlidende, valgte de til sin vernehelgen, og ordenssamfunnet de hadde stiftet gav de navn etter henne.

På denne dagen tenker vi spesielt på vårt fellesskaps begynnelse, særlig på Moder Klara Wolff, Guds tjenerinne Moder Maria Merkert, Franziska Werner og Mathilde Merkert. De forsto alle at i kjærlighet, og i den høysinnede tjenende holdning som kommer fra den, finner vi det konsekrerte livets mening, hemmelighet for dets utvikling og virkning. Det som er det karakteristiske for deres tjeneste er også aktuelt for oss i dag - fordi for å kunne formidle kjærlighet i verden, må man overgi seg selv helt og holdent til Gud i kjærlighet.

I løpet av sin 160 års eksistens har vår Kongregasjon utviklet seg veldig dynamisk. Den har gradvis begynt å virke i tretten land på forkjellige kontinenter. Jeg vil understreke vår Kongregasjons engasjement i forskjellige apostolats former, som for eksempel omsorg for funksjonshemmede barn, arbeid på sykehus, i kirkelige tjenester, i tjenesten for eldre, ensomme og fattige, i den kristne barne- og ungdomsoppdragelse, katekese. Med stor offervillighet og selvfornektelse har Elisabethsøstrene på slutten av 1900- og begynnelse av 2000-tallet bygget sykehus og skoler, for å formidle troen og kunnskap for barna og ungdom og bringe lindring for de lidende.

Sammen med hele fellesskapet gir jeg ære og lovprisning til Gud for Hans forsyn og alle nådegaver, som Han har gitt oss i løpet av 160 år.

Feiringen av vår Kongregasjons grunnleggelse faller nå i året som på en særlig måte er viet Jesu Hellige Hjerte. Jeg håper at denne feiringen kommer til å fordype vår tro og styrke vår karisma. Vi skal prøve å leve til daglig med tro - "søk det som er der oppe, hvor Kristus sitter ved Guds høyre hånd" (Kol. 3,1). La bønnen være vår styrke og Eukaristien vår daglige åndelig næring, som vi får ha det største behag i. Fordi Eukaristien er en uuttømmelig kilde for vår åndelig energi, som kommer fra Herren alene. På en fullkommen måte uttrykker den også betydning og sannhet om vårt kall, om livet i fellesskapet og nødvendigheten av evangelisering.

I disse nye tider må vi gå inn på den kjærlighets vei Jesus Kristus pekte på for oss. Ved å gå på denne vei må vi tilstedegjøre Ham. I det søker vi hjelp hos Guds Mor Maria som er et forbilde for oss på hengivenhet til Gud. La henne alltid være en veileder for oss i fremtiden."

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
26. september 2002

av Webmaster publisert 26.09.2002, sist endret 26.09.2002 - 14:33