Amerikanske ordener kritiserer nye normer mot overgrep

Washington - KI (KAP) - Konferansen av katolske ordensledere i USA (CMSM) kritiserer den amerikanske bispekonferanses nye normer for behandling av anklager om seksuelle overgrep. Det handler «ikke om innholdet», men den ikke kunngjorte inkluderingen av de mannlige ordenssamfunnene, sa lederen for CMSM, marianistpateren Ted Keating, til det katolske nyhetsbyrået CNS i Washington.

«Vi prøver ikke å prate oss bort fra forpliktelsen til å benytte disse normene, men vi ønsker å bevare vår legitime autonomi når vi omsetter dem til vår virkelighet», sa Keating. Det dreier seg rett og slett «om et stykke kirkerettslig frihet». Han påpekte at de opprinnelige normene som ble vedtatt av bispekonferansen i juni, ikke uttrykkelig hadde innbefattet ordensmenn, men bare sekularprestene, som er direkte underlagt bispedømmene.

Disse retningslinjene måtte i oktober omarbeides på grunn av innvendinger fra Vatikanet, og de ble deretter vedtatt på nytt av den amerikanske bispekonferanse i november. Disse retningslinjene ble så anerkjent av Vatikanet i desember. Men da var det kommet til en fotnote som også trakk inn ordensmenn, og dette er ikke akseptabelt, sier Keating. Han håper at det etter den toårige prøveperioden vil komme en ny gjennomgang av retningslinjene, hvor både ordenslederne i USA og de Vatikan-organene som har med ordenslivet å gjøre, blir trukket inn.

Problemet med ordensgeistligheten er av stor betydning, ettersom 17.000 av de ca. 48.000 katolske prestene i USA tilhører en orden. I tillegg kommer rundt 5.000 legbrødre. Ordensmedlemmer står kirkerettslig ikke direkte under de stedlige biskopers jurisdiksjon, men i vesentlig grad under sine respektive ordenssamfunn.

Kathpress 20. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. desember 2002

av Webmaster publisert 24.12.2002, sist endret 24.12.2002 - 10:55