«Bacon-pater» Werenfried van Straaten død

Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Grunnleggeren av den internasjonale katolske hjelpeorganisasjonen «Kirche in Not/Ostpriesterhilfe» (Aid to the Church in Need), premonstratenserpateren Werenfried van Straaten, døde den 31. januar, 90 år gammel. Han ble født i 1913 i Mijdrecht nær Amsterdam i Nederland, og i 1934 sluttet han seg til premonstratenserne i Tongerlo i Belgia. I desember 1947 offentliggjorde han i sitt klosters tidsskrift en artikkel hvor han fortalte om skjebnen til de 14 millioner som var fordrevet fra sine hjem i Tyskland. Artikkelen var grunnsteinen for den i dag verdensomfattende organisasjonen.

Med en gammel Peugeot dro han på kryss og tvers i Flandern hvor hver dag å samle inn 400-500 kilo flesk til flyktningene. Dermed fikk han raskt kjælenavnet «Speckpater» eller på engelsk «Bacon Priest». Samtidig samlet han inn penger til den aksjonen han selv hadde startet, Ostpriesterhilfe, som gikk til de «ryggsekkprestene» som tok seg av de mange katolikkene som var fordrevet fra Schlesien, Bøhmen og Morava og nå levde i diaspora i Nord-Tyskland.

Direkte hjelp til de kommunistiske landene i Øst-Europa ble startet i 1952. Det gjaldt om å bringe hjelp langs hemmelige veier til de forfulgte prestene, ordensfolkene og legfolkene bak jernteppet. På slutten av 1950-tallet utvidet Ostpriesterhilfe sitt arbeid til Asia, Afrika og Latin-Amerika. I 1964 ble organisasjonen opphøyd til et «pavelig verk» av pave Paul VI (1963-78), og p. Werenfried van Straaten ble dets generalmoderator. Dette embetet la han ned i 1981, men han fortsatte i mange år som åndelig assistent. I dag har «Kirche in Not/Ostpriesterhilfe» rundt 700.000 venner i 14 land. De yter hjelp i 115 stater, stadig også der hvor kristne blir forfulgt og undertrykt.

I 1953 var p. van Straaten også medgrunnlegger av den internasjonale byggeorden med formål å bygge hus for fattige og kirker. Under Annet Vatikankonsil var han i Roma som rådgiver. Der møtte han også 60 biskoper fra det kommunistiske Øst-Europa som han allerede direkte eller indirekte hadde støttet.

I 1966 grunnla han i Bukavu i Kongo søsterkongregasjonen «Døtre av oppstandelsen» for at fremfor alt afrikanske kvinner uten utdannelse kunne få adgang til ordenslivet. Siden 1993 har «Kirche in Not/Ostpriesterhilfe» også støttet den russisk-ortodokse kirke for å fremme forsoningen med de ortodokse. Kirche in Not har til sammen siden grunnleggelsen samlet inn mer enn tre milliarder US $ som er sendt videre til den trengende og forfulgte kirke i hele verden.

Den 17. januar i år feiret p. Werenfried van Straaten sin 90-årsdag i domkirken i Limburg sammen med gjester fra hele verden. Han ble gravlagt i sitt kloster i Tongerlo.

Kathpress 31. januar, Zenit 17. og 31. januar 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
31. januar 2003

av Webmaster publisert 09.02.2003, sist endret 09.02.2003 - 10:02