De ortodokse kirkene avviser FNs fredsplan for Kypros

Aten - KI (KAP) - Den hellige synode i Den ortodokse kirke i Hellas har avvist FNs fredsplan for Kypros. I en erklæring fra synoden heter det at den foreslåtte planen ikke baserer seg på FNs resolusjoner, som egentlig må være tilfelle. Den er heller ikke inspirert av de juridiske prinsippene i Den europeiske union, som har invitert Kypros til å bli medlem. FNs fredsplan skaper muligheten for nye langvarige motsetninger og konflikter.

Også Den ortodokse kirke på Kypros har avvist planen fordi den er «urettferdig og uforenlig med FNs prinsipper» og dessuten i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Planens hovedfeil består i at den gir den gir rettslig karakter til den i alle henseender uakseptable tyrkiske invasjonen og okkupasjonen av Nord-Kypros i 1974 som et «fait accompli».

Den katolske erkebiskopen i Aten, Nikolas Foscolos, har derimot hilst FNs fredsplan for Kypros velkommen. Etter flere tiår med konflikt tilbyr forslagene et godt grunnlag for forhandlinger mellom tyrkere og grekere, sier erkebiskopen. Denne avtalen er fremfor alt nødvendig for det planlagte opptaket av den delte øya i EU i 2004.

Planen fra FNs generalsekretær Kofi Annan foreslår at Kypros blir en forbundsstat med udelt suverenitet av to likeberettigede områder for den greske og den tyrkiske folkegruppen. Begge områdene skal i likhet med sveitsiske kantoner ha sin egen regjering. De tyrkiske kypriotene må oppgi sitt krav på en tostatsløsning.

Tyrkia har okkupert norddelen av øya siden invasjonen i 1974. De har 40.000 soldater stasjonert der og flyttet mer enn 100.000 fastlandstyrkere dit. 200.000 greske kyprioter måtte i 1974 forlate sine hjem i nord da de flyktet sørover for de tyrkiske invasjonstroppene. Mange mennesker ble drept eller er fortsatt «forsvunnet», okkupantene har beslaglagt eiendommer og andre verdier for milliarder og utallige kirker har blitt ødelagt eller gjort om til moskeer.

Kathpress 5. februar 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
5. februar 2003

av Webmaster publisert 10.02.2003, sist endret 10.02.2003 - 10:44