Paven sender kardinal Etchegaray til Bagdad

Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Pave Johannes Paul II sendte mandag den franske kuriekardinalen Roger Etchegaray (80) som sin utsening til Irak for å søke et «effektiv internasjonalt samarbeid». Kardinal Etchegaray, som er president emeritus for Det pavelige råd for Rettferdighet og fred (Iustitia et Pax) og som ledet komiteen for Det hellige år 2000, har også tidligere utført delikate oppdrag på pavens anmodning som Vatikanets «kriseminister». Forrige gang var i Jerusalem i mai 2002, da Fødselskirken i Betlehem var okkupert og beleiret.

Målet for den pavelige misjonen er «å demonstrere pavens engasjement til fordel for fred samt å hjelpe de irakiske myndighetene til å foreta en grundig refleksjon over plikten til effektivt internasjonalt samarbeid, som er basert på rettferdighet og internasjonal lov og sikrer landets befolkning fredens høyeste gode». I Bagdad vil kardinalen overrekke Saddam Hussein et personlig budskap fra paven. Reisen er et siste forsøk fra Vatikanet på å øve moralsk press på Irak.

Kardinal Etchegaray blir fulgt av Msgr Franco Coppola, som arbeider med Midtøsten-spørsmål i Statssekretariatet i Vatikanet. Den 14. februar vil paven motta den irakiske visestasministeren Tarek Aziz, som er katolikk av kaldeisk ritus. Italiensk presse venter at paven vil motta FNs generalsekretær Kofi Annan den 18. februar.

Kardinal Etchegaray dro mandag formiddag fra Roma via Paris til Amman i Jordan. Derfra vil reisen fortsett tirsdag med bil til Bagdad. Ved avreisen sa kardinalen at en krig ville i enhver forstand være en katastrofe, som særlig vil få de verste konsekvenser for den irakiske befolkningen.

Samtidig spekuleres det i Vatikanet om paven også vil sende en spesialutsending til Washington og president George W. Bush. Den aktuelle kandidaten til en slik reise er en annen 80-åring, den italienske kuriekardinalen Pio Laghi, som under president Ronald Reagan i betydelig grad hadde æren for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Vatikanet og USA i 1984. Fra 1990 til sin pensjonering i 1999 var Laghi prefekt for Kongregasjonen for katolsk utdannelse.

Kathpress 9. og 10. februar og Zenit 9. februar 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
10. februar 2003

av Webmaster publisert 10.02.2003, sist endret 10.02.2003 - 23:15