Baskisk generalvikar støtter ETA-sympatisører

Madrid - KI (KAP) - Generalvikaren i det spanske bispedømmet San Sebastian, Francisco Aizpitarte Mendia, en glødende baskisk nasjonalist, har vakt oppsikt i Spania med sin offentlige støtte til sympatisørene av den baskiske terrororganisasjonen ETA. I et intervju oppfordret generalvikaren til å organisere motstand mot angivelige vilkårlige tiltak fra politiets side mot den baskiske avisen Euskaldunon Egunkaria. Avisen ble stengt i forrige uke fordi den ifølge etterforskerne har støttet ETA-terrorister.

Etter stengningen har ledende medarbeidere i avisen kommet med beskyldninger om tortur mot politiet. Sjefsredaktør Marcelo Otamendi at han ble mishandlet etter arrestasjonen. I denne sammenhengen kritiserer generalvikaren antiterrorloven, som gir politiet tillatelse til «å arrestere mennesker midt på natten, slå i stykker inngangsdørene deres og dra dem ut av husene sine».

Den spanske innenriksministeren Angel Acebes avviser på det skarpeste anklagene om tortur. «I det spanske politiet tortureres det ikke, de eneste som bryter menneskerettighetene her, er ETA-terroristene», sier statsråden. Den autonome regjeringen i Baskerland, som er omstridt på grunn av sin manglende avgrensning mot ETA, står imidlertid på avisledelsens side.

Generalvikarens forbindelse til ETA-sympatisører har vært kjent i årevis. Aizpitarte Mendia er en nær venn av Chema Auzmendi, en baskisk nasjonalist som for tiden sitter i fengsel på grunn av angivelig støtte til terrororganisasjonen. Generalvikaren betegner Auzmendi som «en god kristen med høye etiske standarder, som alltid har gått inn for den pasifistiske vei for å løse konflikten mellom Spania og Baskerland.

Kathpress 1. mars 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. mars 2003

av Webmaster publisert 04.03.2003, sist endret 04.03.2003 - 18:15