Statsminister Ariel Sharon angriper pave Johannes Paul II

 Les også:

Ariel Sharon

Roma - KI (ICN) - Den israelske statsministeren Ariel Sharon fyrte av en ny bredside mot pave Johannes Paul II etter pavens kritikk mot den israelske muren på Vestbredden. Paven sa at Det Hellige Land ikke trenger murer, men broer.

Ved avslutningen av et tredagers besøk i Roma sa Sharon den 19. november: «Roma er full av murer, slik som Jerusalem, og Vatikanet er omgitt av høye murer. Den israelske (muren) er av betong i bare ni kilometer, og det er for å beskytte en motorvei fra drapsmenn som skyter mot trafikkantene. Resten er en forsvarsbarriere som ikke har noe med en grense å gjøre og som skal bidra til å holde terrorister ute».

Sharon føyde til at han respekterer paven og «forstår hans bekymring for de virkninger som barrieren har for kirkene og for kirkelig personells bevegelsesfrihet, og naturligvis er jeg personlig forpliktet til å garantere at ingen problemer skal oppstå». Sharons avskjedskommentar sluttet seg til tidligere kommentarer fra israelske regjeringstalsmenn om at Israel ikke kunne «bygge broer over lik».

Sharon møtte ikke paven under sitt besøk i Roma. Kilder i Vatikanet sa at paven ville ha møtt ham hvis det var blitt ytret ønske om det. Men israelske talsmenn sa at Sharons reise til Roma først og fremst var for å takke den italienske statsministeren Silvio Berlusconi for hans støtte til Israel i det halvåret Italia har hatt presidentskapet i EU.

En stor del av muren, som også USAs president George W. Bush har kritisert, bygges på okkupert land og isolerer tusenvis av palestinere.

Independent Catholic News 19. og 20. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (ct/pe)
20. november 2003