Caritas' barnesykehus i Betlehem åpent for alle, uansett tro

Betlehem - KI (Zenit) - I en by som de siste årene har hatt nok av ufred, er Caritas' barnesykehus åpne for barn av alle raser og religioner. «Ingen barn vil bli nektet hjelp på dette symbolske stedet» er mottoet for dette eneste barnesykehuset i de palestinske områdene. Det ble bygd ved hjelp av de sveitsiske og tyske Caritas og har navnet Kinderhilfe Bethlehem (KHB), «Hjelp barna i Betlehem».

Sykehuset ble grunnlagt julen 1952, da p. Ernst Schnydrig så en desperat mann som gravla sin døde sønn i gjørmen bak en palestinsk flyktningleir. P. Schnydrig ble dypt rørt over hendelsen, og han bestemte seg for å leie et hus hvor han installerte 14 senger og kalte det Caritas Barnesykehus. Han var fast bestemt på at hjelp aldri måtte nektes et barn i Jesu fødeby. Søsterkongregasjonen «Fransiskanske Isabellinere av Padova» (STFE) driver sykehuset.

«Vi behandler sykdommer som er forårsaket av elendighet og fattigdom, som praktisk talt har forsvunnet i Europa: konsekvensene av feilernæring og underernæring, genetiske misdannelser, hudsykdommer og tarmsykdommer», forklarer dr. Georg Schubiger fra barneklinikken i kantonen Lucerne og medisinsk rådgiver for KHB.

Sykehuset har nå 82 senger, en poliklinikk, en sykepleieskole, en mødreskole, en barnehage og et sosialsenter. Fokus for sykehusets virksomhet er de aller fattigste. Pasientenes familier deler utgiftene med et bidrag i forhold til deres midler.

Hvert år mottar sykehuset 3.000 barn, mens mer enn 15.000 mottar poliklinisk behandling. Dette arbeidet er mulig takket være hjelp fra givere i Sveits, Tyskland, Italia, Liechtenstein og Østerrike. Med sine 200 ansatte er sykehuset også en av de største arbeidsgiverne i regionen.

Zenit 7. januar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. januar 2004