90 katolikker, inkludert en biskop, arrestert i Hebei

 Se også:

Myndighetene i provinsen Hebei i Kina har arrestert mer enn 90 medlemmer av landets "katolske undergrunnskirke", deriblant også biskop Yao Liang, rapporterer Cardinal Kung Foundation.

Biskop Yao av Xiwanzi, som også ble arrestert i mars måned, ble på nytt arrester den 30 juli. En prest i det samme bispedømmet ble arrestert 1. august.

Da katolske troende protesterte på arrestasjonene og ba om informasjon om tilstanden til de to geistlige, mobiliserte politiet den 2. august en styrke på 500 menn som arresterte og fengslet 90 medlemmer av undergrunnskirken. Arrestasjonene kom etter en razzia den 29. juli mot protestantiske husmenigheter i området, der flere tusen menn fra det militære politi deltok.

The Cardinal Kung Foundation rapporterer at to menn ble innlagt på sykehus etter politirazziaen, og en gravid kvinne spontanaborterte. De fleste av de fengslede lege katolikkene er nå løslatt, men 20 av dem skal fremdeles være fengslet.

Provinsen Hebei, utenfor Bejing, har en stor katolsk undergrunnskirke, og myndighetene har ofte foretatt arrester og razziaer for å skremme og spre de troende.

Biskop Yao er den foreløbig siste av en mengde prelater fra Hebei som er blitt fengslet. Nyhetsbyrået AsiaNews oppsummerer situasjonen:

Biskopen av Baoding, Msgr. James Su Zhimin, 72 år, ble arrestert i 1996 og har siden vært savnet; Hans hjelpebiskop, Msgr. Francis An Shuxin, 54 år, fikk samme skjebne året etter; Msgr. Han Dingxian, biskop av Yongnian, har vært savnet siden slutten av 2005, og Msgr. Julian Jia Zhiguo, biskop av Zhengding, kidnappes stadig av offentlige sikkerhetsstyrker. I tillegg er det per i dag 23 prester i fengsel i provinsen.

CWNews.com (4. august 2006)