Kardinal Martino beklager Saddam Husseins dødsdom

Kardinal Renato Raffaele Martino

Presidenten for "Det pavelige råd for rettferdighet og fred" har publisert en uttalelse der han beklager at den irakiske diktatoren Saddam Hussein har fått dødsdom.

Kardinal Renato Raffaele Martino sa at den irakiske domstolen dessverre har felt dommen ut fra prinsippet "øye for øye, tann for tann".

"Dødsstraff er ingen naturlig død," sa den italienske prelaten, som har kritisert behandlingen av den tidligere diktatoren helt siden han ble arrestert i desember 2003. "Livet er en gave, gitt oss av Gud, og vi må beskytte det fra unnfangelsen til en naturlig død," het det i uttalelsen.

Kardinal Martino opplever det som uheldig at Saddam Hussein ble stilt for retten i Irak og ikke for den internasjonale domstolen i Haag. I sistnevnte forum "ville han ikke ha blitt dømt til døden", siden den internasjonale domstolen ikke tillater dødsstraff. Irak er, sa kardinalen, "et av de land som enda ikke har tatt det siviliserte valget å avskaffe dødsdom."

Kardinal Martino har vært Vatikanets sterkeste kritiker av krigen i Irak, som han karakteriserte som en "aggressiv krig" fra USAs og de alliertes side. Da Saddam Hussein ble arrestert, anklaget den italienske prelaten koalisjonsstyrkene for å behandle ham "som et dyr", sa at han følte "medlidenhet" for den avsatte diktatoren og at Hussein ikke burde få dødsdom. Kardinal Martinos kommentarer i den sammenhengen var så sterke at en seniorrepresentant for Vatikanet tok det uvanlige steg å fortelle reportere at Martino ikke snakket på vegne av Johannes Paul II.

Vatikanets statssekretær, kardinal Tarcisio Bertone, har ikke kommet med noen offisiell uttalelse om den irakiske domstolens beslutning.

CWNews (6. november 2006)

av Webmaster publisert 06.11.2006, sist endret 06.11.2006 - 17:35