Biskop optimistisk foran pavebesøket

 Se også:

Før pave Benedikt XVIs reise til Tyrkia, sier den apostoliske vikar til Anatolia at "den økende alarmberedskapen forårsaket av de som ønsker å skape spenning, ikke må vektlegges."

Biskop Luigi Padovese håpet å kunne moderere det spente klimaet som har oppstått etter den siste tidens voldelige protester i Tyrkia. For eksempel avfyrte en 26-åring den 1. november flere skudd utenfor det italienske konsulatet i Istanbul, som en protest mot pavens forestående Tyrkia-besøk. Dessuten er en av Tyrkias mestselgende romaner for tiden "Angrep på paven: Hvem vil drepe Benedikt XVI i Istanbul?"

Benedikt XVI skal besøke Tyrkia fra 28. november til 1. desember.

Med tanke på skuddene utenfor det italienske konsulatet, fortalte biskop Padovese til den katolske nyhetstjenesten Zenit:

"Jeg tror ikke at oppmersomhetssøkende handlinger, som denne, må tillegges noen betydning. Deler av tyrkisk medias fokus på slike episoder, tjener bare til å øke spenningen og til å - jeg kan ikke se bort fra det - oppmuntre til lignende handlinger."

Biskop Padovese sa videre at han er skuffet over at den tyrkiske ministeren for religiøse anliggender ikke har planer om å møte paven mens han er i landet.

"Jeg beklager at i tillegg til statsminister Recep Tayyip Erdogan, så blir også minister Mehmet Aydin fraværende - fordi han drar på utenlandsreise," sa biskopen.

"Jeg ønsker ikke å spekulere rundt hans fravær, som uansett synes noe merkelig, gitt at paven ikke kun kommer til Tykia som statsoverhode, men også som religiøs leder."

Den apostoliske vikaren fortsatte:

"Tatt i betraktning at det kan synes som at deler av almenheten ikke setter pris på Den Hellige Fars besøk, kan slike gester - uansett hvor godt de kan begrunnes - tolkes som en måte å markere avstand på."

Zenit (7. november 2006)