Programmet for pavens Tyrkia-reise offentliggjort

Vatikanet har offentliggjort en generell oversikt over reiserute og program for Benedikt XVIs kommende apostoliske besøk i Tyrkia.

Vatikanradioen, under ledelse av jesuitten fader Federico Lombardi, som også leder Vatikanets pressekontor, sluttførte detaljene i programmet for reisen, som finner sted 28. november-1. desember.

Paven reiser fra Fiumicino-flyplassen i Roma kl. 09.00 tirsdag 28. november. Han ankommer Esenboga flyplass ved Ankara, Tyrkias hovedstad, kl. 13.00 lokal tid.

Den Hellige Far vil først besøke mausoleet til Atatürk, "tyrkernes far", som proklamerte den tyrkiske republikken i 1923.

Deretter vil det bli en velkomstseremoni og også en høflighetsvisitt hos den tyrkiske presidenten Ahmet Necdet Sezer.

Pontiffen vil så møte visestatsministeren, før han møter presidenten for religiøse anliggender, Ali Bardokoglu, stormufti og landets øverste muslimske leder, i hans hovedkvarter. Siden møter han det diplomatiske korps i Det apostoliske nuntiatur. Den Hellige Far vil holde taler begge disse stedene.

Den følgende dag reiser Benedikt XVI til Smyrna, landets tredje største by, kjent som "Egeerhavets perle", og derfra drar han til Efesos, byen der apostelen Paulus bodde og var fange, og der Jomfru Maria og evangelisten Johannes også bodde, i følge tradisjonen.

I Efesos vil Benedikt XVI feire messe og preke ved Meryem Ana Evi-helligdommen ("Marias hus"). Det var i denne byen at et konsil i år 431 erklærte Jomfru Maria "Theotokos", Guds Mor.

Onsdag ettermiddag flyr Den Hellige Far fra Smyrna til Istanbul - tidligere Konstantinopel - der han vil besøke og be i patriark-kirken St. Georg, før han har et privat møte med den ortodokse økumeniske patriark Bartholomeus I av Konstantinopel. Paven vil hilse på ham i patriarkatets hovedkvarter.

Liturgisk feiring

Om morgenen torsdag 30. november vil pave Benedikt XVI delta i den liturgiske feiringen i St. Georg-kirken i Istanbul. Han skal holde en tale og undertegne en felles erklæring.

Pontiffen vil på denne måten oppfylle den opprinnelige hensikten med sin reise, nemlig å svare på invitasjonen fra patriark Bartholomeus I til å delta på festen for St. Andreas, patriarkatets skytshelgen, som feires 30. november.

Etter seremonien spiser Den Hellige Far lunsj med Bartholomeus I i patriarkatet. Om ettermiddagen besøker han St. Sofia-museet.

Benedikt XVI drar deretter til Den armenske apostoliske katedral, der han vil be og møte patriark Mesrob I.

Den samme ettermiddagen vil paven møte den syrisk-ortodokse metropolitten og Tyrkias ledende rabbi.

Til slutt vil Den Hellige Far møte og spise middag med medlemmene av landets katolske bispekonferanse.

Fredag 1. desember presiderer Benedikt XVI over messefeiringen i Istanbuls Helligånds-katedral, der han også preker.

Dette er det siste punkt på hans program, da han deretter drar til byens flyplass. Etter en avskjedsseremoni flyr han kl 13.15 til Ciampino-flyplassen i Roma.

Tidligere besøk av romerske pontiffer til Tyrkia fant sted i 1967 (Paul VI) og 1979 (Johannes Paul II).

Omkring 99% av Tyrkias 70 millioner innbyggere er muslimer, og flertallet av disse igjen er Sunni-muslimer. Katolikker utgjør 0,04% av befolkningen.

Zenit (14. november 2006)