Konservativt muslimsk parti varsler massedemonstrasjon mot pavebesøket

Tyrkias Islamsk Konservativt Parti, som ved siste valg fikk tilslutning fra 2,5% av landets befolkning, har varslet en massiv offentlig protest mot pave Benedikt XVIs besøk til landet. Demonstrasjonen skal i følge partiet finne sted søndag den 26. november.

Det muslimske partiet, som ikke er representert i parlamentet men som skal ha kapasitet til å mobilisere store mengder tyrkiske muslimer, anser paven som en fiende. Lederne sier at de håper på så mange som en million deltagere i søndagens demonstrasjon. Forrige uke organiserte gruppen en mindre protest i ulike deler av Istanbul. Partiledelsen har imidlertid varslet at de ikke kommer til å arrangere demonstrasjoner i løpet av det tre dager lange pavebesøket, som varer fra 28. november til 1. desember.

I mellomtiden har media brakt bilder fra Hagia Sophia, der en gruppe demonstranter for noen dager siden tok over bygningen som Den Hellige Far vil besøke under den apostoliske reisen. Nyhetsbyrået AsiaNews rapporterte at demonstrantene fryktet at paven skulle be i bygningen, som tidligere var en kristen basilika og deretter moske. I dag rommer Hagia Sophia et museum.

Den tyrkiske statsminister Erdogan og Istanbuls ordfører har allerede annonsert at de ikke kommer til å treffe paven. Valget står snart for døren i Tyrkia, og det spekuleres i hvorvidt årsaken til dette er at politikere i denne sammenheng ikke ønsker å bli avbildet sammen med paven. Uansett skal paven møte president Sezer, utenriksminister Gul og Ali Bardakoglu, regjeringens minister for religiøse anliggender og den øverste muslimske autoritet i landet.

CWNews.com, 22. november 2006 (24. november 2006)