Tyrkisk minister ber paven erklære islam som en fredelig religion

Tyskias minister for religiøse anliggender ønsker at pave Benedikt XVI i løpet av den apostoliske reisen til Tyrkia skal erklære islam som en fredens religion.

Ali Bardakoglu fortalte nyhetsbyrået Reuters at paven burde gjøre det klart at vold forårsakes av "feilbarlige og villedede mennesker", ikke av religiøs tro. "Dersom de spør meg om kristendommen har forårsaket vold, ville jeg sagt nei," sa Tyrkias øverste muslimske leder.

I mellomtiden har landets utenriksminister, Abdullah Gul, lagt sitt navn til listen over representanter fra myndighetene som ikke vil treffe pave Benedikt i Tyrkia. Utenriksministeren forklarte at han heller deltar i et møte med NATO-ledere i Estland.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har allerede annonsert at han under pavebesøket befinner seg på det samme møtet i Estland. Vatikanet har avdramatisert lederens fravær, gjennom å si at de hele tiden har vært klar over Erdogans Estland-besøk. Organisatorene av pavebesøket hadde imidlertid forventet et møte med utenriksministeren.

Planen er fremdeles at pave Benedikt skal møte Tyrkias president Necdet Sezer første kvelden han er i Istanbul. Presidenten kommer imidlertid ikke til å ønske paven personlig velkommen ved ankomst på flyplassen onsdag den 28. november.

Tyrkiske myndigheter har systematisk bagatellisert betydningen av pavebesøket.

CWNews.com (27. november 2006)