Kritisk situasjon i Orissa - kristne forfølges og drepes

 Se også:

Etter at den radikale indiske hindulederen Swami Laxmanananda Saraswati ble myrdet for over en uke siden, har kristne i den indiske delstaten Orissa blitt utpekt som syndebukk. Det rapporteres nå om en kristisk forfølgelse av og drap på kristne. Nyhetsbyrået AsiaNews forteller om branner, plyndringer, drap og skjending av kvinner. Myndighetene har innført portforbud i flere av delstatens byer.

AsiaNews kan fortelle om flere drap. Den katolske mannen Vikram Nayak ble myrdet og kuttet i to. To andre som var sammen med ham ble så kraftig banket opp at de døde to dager senere. Drapet fant sted søndag den 24. august, samme dag som hindulederen Saraswati ble gravlagt.

Kristne hjem i Tiangia skal være påtent og familiene tvunget til å flykte inn i skogene. Under flukten skal imidlertid flere ha blitt angrepet av ekstremistene. Sr. Karuna, en nonne fra kongregasjonen Jesu Dyrebare Blod, var en av de første som ble rammet. I en samtale med AsiaNews bekrefter hun at "ildspåsettelser og plyndring fortsatte i morges. Kvinner antastes og utsettes for overgrep, og ekstremistene gjør som de vil med dem."

Missionary of Charity-søsteren M. Suma forteller at "kristne landsbyer jevnes med jorden. Skrekkslagne karmelittnonner har måttet flykte fra klosteret sitt og skjule seg i skogene." Både mannlige og kvinnelige medlemmer av Missionaries of Charity skal ha blitt kastet stein på, og et av deres barnehjem og sykehus skal være angrepet og skadet. Også kjøretøyene de bruker for å frakte syke og døende skal være ødelagte.

Man har nå fått bekreftet rykter om at hinduekstremister fra andre delstater kommer til Orissa for å hjelpe de lokale radikale, og i distriktet Kandhamal skal det nå ha kommet tilreisende voldelige ekstremister fra Madhya Pradesh, Karnataka og Maharashtra. Noen protestantiske kristne beretter at myndighetene i delstaten Chhattisgarh skal hjelpe paramilitære grupper med å komme seg til Orissa for å angripe kristne.

Til tross for portforbudet og opprørspoliti som har ordre om å skyte på alle som bryter det, fortsetter volden. Politiet skal ha tatt liv av fire radikale hinduer da disse, sammen med flere hundre andre, angrep landsbyen Barakhama. Representanter for indiske myndigheter kritiserer imidlertid delstatsmyndighetene i Orissa for å ikke klare å gjenopprette ro og orden. Noen mistenker sågar at de lokale myndigheter forsøker å dekke over angrepene på de kristne.

Den katolske kirke i India har utropt fredag den 29. august til en dag for faste og bønn i solidaritet med Orissas forfulgte kristne. Alle de katolske skolene i landet holder stengt denne dagen, i protest mot den anti-kristne volden.

AsiaNews (29. august 2008)

av Webmaster publisert 29.08.2008, sist endret 29.08.2008 - 18:39