Feirer 1600-årsjubileum for Den hellige Maro

Den hellige Maro

Maronittene i Libanon feirer i år et eget jubelår for Den hellige Maro av Beit-Marun - minnedag den 14. februar - grunnleggeren av den maronittiske ritus og Libanons vernehelgen.

Jubelåret ble åpnet med messe feiret av kardinalbiskop Nasrallah Pierre Sfeir, maronittisk patriark av Antiokia, melder CNA. Tilstede var blant annet president og maronitt Michel Suleiman. Statsminister Saad-al-Hariri og leder for nasjonalforsamlingen Nabih Berri - begge muslimer - deltok også i messen.

Jubelåret - som markerer 1600-årsdagen for Den hellige Maros død - begynte den 9. februar og avsluttes 2. mars 2011. I følge kardinalen er hensikten med året å kunne be og reflektere over historien, og hva man kan lære av den.

Patriark Sfeir har i mange år vært en aktiv fredsmegler i krigsherjede Libanon, med spesiell fokus på interreligiøs dialog.

Maronittene er en del av den østlige katolske kirken. I 1182 ble 40.000 maronitter konvertert til katolisismen som et resultat av korstogene, og maronittene har siden dette vært i union med Roma som en såkalt unert kirke med egen liturgi, hovedsakelig antiokisk ritus med syrisk som språk.

Deres overhode kaller seg patriark av Antiokia, men bor i klosteret Kanobin i fjellene i Libanon. Maronittene har også sin egen kalender for kirkeåret, som begynner i oktober.

Pr. i dag finnes det godt over 3 millioner maronitter - over halvparten fra Libanon - hvor de utgjør rundt 25% av befolkningen. De senere år har mange maronitter forlatt landet og emigrert til vesten.

Den største maronittiske befolkning utenfor Libanon finnes i Argentina og Brasil.

CNA, Wikipedia, The Maronite Patriarchate; Andreas Dingstad (11. februar 2010)

av Webmaster publisert 15.02.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59