Kardinal Danneels i politiavhør

 Se også:

Kardinal Godfried Danneels ble tirsdag avhørt av belgisk politi i forbindelse med den statlige etterforskningen av misbruksanklager mot prester.

Den 77-år gamle kardinalen ledet Den katolske kirke i Belgia fra 1979 og frem til sin avgang i januar i år. Den pensjonerte presten fr. Rik Devillè har anklaget Danneels for hemmelighold av misbruksanklager under sin tid som erkebiskop av Mechelen-Brussel. Kardinalen har avvist alle anklager.

- En konfrontasjon

Etter politiavhøret tirsdag skal kardinal Danneels angivelig ha blitt konfrontert av Peter Adriaenssens, barnepsykiateren som trakk seg som leder av kirkens undersøkelseskommisjon i etterkant av den dramatiske politirazziaen av erkebispegården i Mechelen-Brussel i forrige måned. Kommisjonen hadde da flere hundre saker under behandling.

På vei ut av politihuset tirsdag sa Adriaenssens til de fremmøtte journalistene at han verken kunne eller ønsket å uttale seg om det han selv kalte "en konfrontasjon".

- Rettferdigheten må nå skje fyllest, sa Adriaenssens ifølge AFP.

- Vedrørende kardinal Danneels' sinnelag, så er han helt klart i en sjokktilstand. Det er meget vanskelig for ham å vite at et betydelig antall mennesker tror at han visste uten å gjøre noe. Han er overrasket over at slike alvorlige saker nå kobles til hans person, kommenterte Adriaenssens.

Det var sent i forrige måned at belgisk politi ransaket hovedkvarterene til Den belgiske kirken og beslagla flere dokumenter hjemme hos kardinal Danneels. I jakten på skjulte dokumenter boret politiet også hull i gravkamrene til kardinalene Van Roey og Suenens i katedralen i Mechelen, nord for Brussel. Advokatene til kardinal Danneels og erkebiskopen av Mechelen-Brussel, Andre-Joseph Leonard, har satt spørsmålstegn ved raidets juridiske legalitet.

Peter Adriaenssens trakk seg som leder av kirkens undersøkelseskommisjon etter at alle dets dokumenter hadde blitt beslaglagt. Psykiateren har anklaget myndighetene for å svikte tilliten til ofrene som har fortalt sine historier under løfte om taushetsplikt. Han har også kritisert statsadvokaten for avhør av ofre som er for traumatiserte til å snakke med politiet.

CNA - Catholic News Agency; Andreas Dingstad (7. juli 2010)

av Webmaster publisert 07.07.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59