Aziz ber om Vatikanets støtte til rask henrettelse

Tariq Aziz, Iraks tidligere utenriksminister, planlegger å be pave Benedikt XVI om støtte til sitt ønske om å fremskynde sin egen henrettelse. Dette melder nyhetsbyrået AFP.

Aziz ble i 2010 dømt til døden av en irakisk domstol for forbrytelser mot menneskeheten. 76-åringen skal lide av depresjoner i tillegg til diabetes og hjerteproblemer, og sier ifølge sin advokat at han "foretrekker å bli henrettet fremfor å leve i denne tilstanden".

Tariq Aziz er kaldeisk katolikk, og det eneste kristne medlem av Saddam Husseins regime i Irak. Han var utenriksminister i perioden 1983 – 1991, samt viseministerpresident i 1979 – 2003.

Den irakiske lederen har flere ganger appellert om hjelp fra Vatikanet etter at Husseins regime falt i 2003. Hans bønn om en rask henrettelse får dog neppe bifall fra Roma. Pave Benedikt har ved flere anledninger uttalt seg generelt mot dødsstraff, og representanter fra Vatikanet og irakiske biskoper har tidligere bedt om benådning for Aziz.