Syria: – Vi famler i mørket

Ingen vet hvor de kidnappede biskopene befinner seg.

nullSituasjonen er ennå uviss for de to ortodokse syriske biskopene som ble kidnappet utenfor Aleppo 22. april. Det gresk-ortodokse patriarkatet har i flere uker forsøkt å etablere kontakt for å starte forhandlinger, men motivet bak ugjerningen er ennå ukjent.

I et intervju med AsiaNews sier erkeeparken av Alep for gresk-melkittene, msgr. Jeanclement Jeanbart, at "vi famler i mørket" og beskriver situasjonen som "veldig delikat, av sikkerhetshensyn forholder Det ortodokse patriarkatet seg tause for ikke å generere falske nyheter".

Det eneste erkebiskopen kan bekrefte er at ingen ennå vet hvor Yohanna Ibrahim and Boulos Yaziji, samt de to andre prestene som ble kidnappet i februar, befinner seg.

– Vi katolikker står våre ortodokse brødre og søstre nær, gjennom bønn og vår konstante fysiske og moralske tilstedeværelse, sier Jeanbart.

Erkebiskopen gir samtidig uttrykk for sin sorg og fortvilelse for Syria, dets folk – og byen Aleppo som er ødelagt og herjet av krig, sult og håpløshet. Folk er "trøtte og bedrøvet", og familier sliter med å få tak i mat, bensin og andre nødvendigheter. Kirken forsøker derimot å hjelpe så godt den kan, og takket være donasjoner har gresk-melkittene startet et hjelpeprogram for de fattigste husholdningene, som subsidier opp mot 50% av gjennomsnittsinntekten for en vanlig arbeider. Mat, legehjelp og gratis barneskole er andre daglige tiltak.

– Prester, biskoper og religiøse lederes oppgave er å gi folket håp gjennom materiell hjelp og trøst. Befolkningen er klar over at Kirken ikke fører dem bak lyset med falske forhåpninger, avslutter erkebiskop Jeanbart.