Syria: Advarer mot militær intervensjon

Mens en koalisjon av vestlige land gjør seg klare til en militær intervensjon i Syria, advarer nå patriarken av Antiokia for gresk-melkittene, Gregorios III, om følgene både for Syria selv, men også hele regionen. 

Gregorios III
Patriarken av Antiokia for gresk-melkittene, Gregorios III
Foto: CNS

Flere andre kirkeledere i området motsetter seg også planene om et militært angrep.

— En kriminell handling

— Vi må lytte til pavens fredsappell for Syria. Hvis vestlige land ønsker å skape et sant demokrati, må de bygge det på forsoning, gjennom dialog mellom kristne og muslimer, ikke med våpen. Dette angrepet som nå planlegges av USA er en kriminell handling som bare vil kreve flere ofre, i tillegg til de titusenvis drepte i løpet av disse to årene med krig. Dette kommer til å ødelegge den arabiske verdens tillit til vesten, sier Gregorios III til AsiaNews.

Et angrep utført av en såkalt "koalisjon av villige", med USA i spissen, ventes igangsatt allerede før helgen. Frankrike, Tyrkia og Storbritannia støtter også den militære intervensjonen — med eller uten et FN-mandat. Ifølge rapporter fra USA vil Obama allerede torsdag fremlegge bevis på at Assad-regimet sto bak gass­an­gre­pet i Ghouta i Damas­kus 21. august, noe som blir benektet fra Damaskus. 

— Hva eller hvem har ledet Syria til denne tynne røde linjen, et punkt der det er ingen vei tilbake? spør patriarken av Antiokia, som har residens i Damaskus.

— Hver dag strømmer det islamske ekstremister fra hele verden inn i Syria med den eneste hensikt å drepe, ikke et eneste land har gjort noe for å stoppe dem, selv USA har vedtatt å sende inn flere våpen. 

Frykter et oppdelt Syria

Kirkelederen presiserer at et USA-ledet angrep først og fremst vil ramme den hardt prøvede syriske befolkningen, og at vestens dialog med den splittede opposisjonen har vært ineffektiv. 

— All forberedelse til Genève-konferansen har stoppet. Ordet dialog er nå glemt. Vestlige land har i flere måneder kastet bort tiden med diskusjoner, samtidig som folk døde av Assads bomber og angrep fra islamske al Qaeda-ekstremister. 

Skulle islamistene vinne, vil dette føre til et Syria oppdelt i små enklaver, hevder patriarken.

— Vårt fellesskap krymper hver dag. Unge mennesker flykter og familier forlater sine hjem og landsbyer. At kristne forsvinner representerer ikke bare en fare for Syria, men for hele Europa. Vår tilstedeværelse er en essensiell forutsetning for et moderat islam, som eksisterer takket være de kristne. Reiser vi, kan det ikke bli demokrati i Syria. Dette støttes også av muslimer selv, som frykter islamistenes galskap, avslutter Gregorios III.

Pavens fredsappell

  — Det er ikke sammenstøt, men evnen til å møtes til dialog som kan forespeile et håp om å løse problemene, sa pave Frans etter Angelus-bønnen søndag. Torsdag tar paven imot kong Abdullah II av Jordan for samtaler om blant annet krisen i Syria.