Syria: Kjent jesuitt kidnappet av jihadister?

null
Fr. Paolo Dall’Oglio har vært savnet siden 29. juli.

Fr. Paolo Dall’Oglio, en italiensk jesuitt og åpen kritiker av Assad-regimet, har vært savnet i Syria siden 29. juli.

Dall’Oglio (58), grunnlegger av klosteret i Deir Mar Musa, ble utvist fra Syria i 2012 etter over 30 år i landet.

Jesuitten returnerte nylig til Syria for å forhandle om løslatelsen av gisler med islamistgruppen Islamsk stat i Irak og Levanten, og våpenhvile mellom islamistiske opprørere og kurdiske grupper. Ingen har imidlertid hørt fra Dall’Oglio etter at han 29. juli befant seg i den opprørskontrollerte nordøstlige byen Raqqa. 

LES OGSÅ: Syriske myndigheter ber kjent jesuitt om å forlate landet

Det har kommet motstridende rapporter rundt prestens egentlige status, og aktivister som reiste sammen med Dall’Oglio hevdet forrige uke at han ikke er kidnappet, men bevisst har "suspendert alle eksterne kontakter som ledd i forhandlingene".

Italias utenriksminister, Emma Bonino, sier imidlertid tirsdag at fr. Dall'Oglio sannsynligvis er tatt av "en islamsk gruppe, en lokal avdeling av Al Qaida", men at hun er "sikker" på at presten vil bli løslatt.

Jesuittene i Midtøsten, ved provinsial fr. Victor Assouad, sier i en uttalelse at de er "dypt bekymret" for Dall’Oglio og medbror fr. Frans van der Lugt, som sitter isolert i jesuittresidensen Boustan Diwan i Homs etter harde kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere. Fr. Assouad takker alle som "gjør sitt beste" for å oppspore Dall'Oglio, og uttrykker håp om at "denne prøvelsen snart er over".