Giovanelli får toppjobb

Pave Frans har nylig utnevnt Flaminia Giovanelli til en toppstilling i Vatikanet.flaminia-giovanelli.jpg

Sist helg ble det kjent at italienske Giovanelli (69) blir vise-sekretær i Departementet i tjeneste for menneskehetens helhetsutvikling. Dette departementet, eller dikasteriet, i Vatikanet har ansvar for migrasjon, menneskerettigheter, miljø og fattigdomsbekjempelse.

Stillingen som vise-sekretær kan til en viss grad sammenlignes med en norsk statssekretær. Dermed blir Giovanelli nummer tre fra toppen i dette nye departementet. Til nå har bare et fåtall kvinner innehatt en lignende topp-posisjon i Vatikanet.

Statsviter

Giovanelli er utdannet i statsvitenskap ved Università degli Studi i Roma. Hun har også studert religion ved Gregoriana i Roma og snakker italiensk, fransk, spansk og engelsk flytende. Siden 1974 har hun innehatt en rekke funksjoner i Vatikanet, i tillegg har hun gjennom årene arrangert flere internasjonale konferanser. Hun hadde tidligere en lignende vise-sekretærfunksjon i det vesentlig mindre Pavelige råd for rettferdighet og fred. Dette rådet er nå, som en følge av omorganisering i kurien, blitt en del av det nye stordepartementet.

Ledes av kardinal Turkson

Det nye departementet har vært virksomt fra årsskiftet. Det ledes av kuriekardinal Peter Turkson. Fokusområdene er migrasjon, menneskehandel, mennesker i nød og rammet av sykdom, marginaliserte individer, innsatte og arbeidsledige samt ofre for væpnede konflikter, tortur, naturkatastrofer og slaveri. I tillegg til Giovanelli har pave Frans utnevnt spanske Segundo Tejado Muñoz og den italienske fransiskaneren Nicola Ricardi til nye vise-sekretærer.

Muñoz var tidligere undersekretær i Det pavelige rådet Cor Unum, som også er blitt en del av den nye store enheten. Ricardi innehar en lærestilling ved studiet for rettferdighet og fred ved Det pavelige universitetet Antonianum i Roma.

Med Giovanelli på plass, er pave Frans ledergruppe i det nye departementet komplett, ifølge kathpress. Den franske presten og professoren Bruno Marie Duffé ble den 16. juni utnevnt til sekretær og nummer to under kardinal Turkson. Duffé har lang fartstid i arbeidet med internasjonale menneskerettigheter.

Les mer om Departementet i tjeneste for menneskehetens helhetsutvikling.

Les mer om Flaminia Giovanelli.