Mgr. Vigano er gått av

Dario Edoardo Vigano.jpeg

GÅTT AV: Monsignore Dario Edoardo Vigano har sagt opp sin stilling som sjef for Vatikanets nyopprettede sekretariat for kommunikasjon. Foto: Vatican Media.

 

Pave Frans aksepterte på onsdag avskjedssøknaden til monsignore Dario Edoardo Vigano, som har vært sjef for Vatikanets nyopprettede sekretariat for kommunikasjon. Avskjeden kommer etter det som den siste uken i internasjonale katolske medier har gått under betegnelsen «Lettergate-affæren».

Nyheten om Viganos avgang kom i en uttalelse fra Vatikanets pressetalsmann Greg Burke der han også meddelte at sekretæren i Vatikanets kommunikasjonsavdeling, monsignore Lucio Adrián Ruiz, nå tar over som fungerende sjef frem til en ny prefekt er blitt utnevnt.

Truer reform

Ifølge Catholic News Agency (CNA), skriver monsignore Vigano i sin avskjedssøknad, som er datert mandag, men som ble offentliggjort onsdag, samtidig med pavens svar, at støyen rundt «Lettergate-affæren» truer med å ødelegge den store og komplekse reformen av Vatikanets kommunikasjons- og medievirksomheter som han fikk i oppdrag fra paven å gjennomføre. For å forhindre at reformarbeidet blir utsatt og i «kjærlighet til Kirken» besluttet Vigano seg for å innlevere sin avskjedssøknad.

I sitt svar sier pave Frans at han etter å ha snakket med Vigano og selv har tenkt over saken, er kommet frem til at han vil akseptere avskjedssøknaden. Paven takket monsignore Vigano for innsatsen og poengterte at han har bedt Vigano om å bli i sekretariatet som rådgiver.

Manipulerte bilde

Den såkalte «Lettergate-affæren» startet forrige mandag ved lanseringen av en serie på 11 bøker med tittelen «Pave Frans teologi», utgitt av Vatikanets eget forlag. Kommunikasjonssekretariatet offentliggjorde i anledning lanseringen et brev fra avgått pave Benedikt XVI hvor han hyllet pave Frans «teologiske og filosofiske skolering».

Det viste seg imidlertid at kommunikasjonssekretariatet hadde manipulert et bilde av brevet fra Benedikt ved å tilsløre hele setninger i brevet hvor Benedikt blant annet skriver at han ikke har rukket å lese hele bokserien og derfor ikke kan gi noen nærmere analyse av den. Bare noen dager etterpå vokste skandalen ytterligere da det ble kjent at hele passasjer i brevet var fjernet, blant annet der pave Benedikt satte spørsmålstegn ved at en av forfatterne i bokserien var en teolog kjent for sine «anti-pavelige initiativ.»

«Vatileaks»

Etter press fra ulike medier, publiserte kommunikasjonssekretariatet hele brevet på lørdag og påpekte at brevet egentlig var konfidensielt og aldri ment for publisering i sin helhet.

Ifølge CNA, har mange sammenlignet de siste dagers «Lettergate-affære» med den såkalte «Vatileaks-skandalen» i 2012 da daværende pave Benedikt XVIs personlige butler lekket noen av pavens private brev til pressen.
(Catholic News Agency)

 

Les mer om saken