St. Olav kirkeblad: Fra Avignon-pavenes tid til dagens utfordringer

 

Les hele St. Olav kirkeblad på nett, eller tegn gratis abonnement på bladet i papirutgave 

 

Skjermbilde 2019-03-14 kl. 12.25.06.jpegDa er St. Olav kirkeblads første nummer 2019 påvei til abonnentene. Bladet er fylt av eksklusive saker, som redaktørene håper vil styrke lesernes tro og berike deres hverdag.

  

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Innholdet i St. Olav kirkeblads debutnummer i 2019 er preget av både bredde og dybde: Her finner du 20 fastenøtter, oppskrift på bacalhau à lagareiro, reportasje fra Stabekk menighet, illustrert utdrag fra Pierre Teilhard de Chardins «Messe for all Jorden», profil av stipendiat og NUK-tillitsvalgt Stephen Richard Trotter (28) sammen med et dybdeintervju av pavens nære rådgiver, p. Hans Zollner, om overgrep i Kirken.

– Vi er spesielt stolt av det samlede innholdet og den varierte stoffmiksen, som vi håper vil berike leserne. Særpreget i dette nummeret er en rekke fyldige intervjuer om temaer som spenner fra migrasjon og systematisk teologi til kampen mot overgrep og pavetiden i Avignon. Vi er dessuten så heldige at vi har en rekke flotte og svært penneføre skribenter som skriver for oss, og for mange vil nok også dette nummerets katolske profil, Pierre Teilhard de Chardin, være et nytt bekjentskap, sier ansvarlig redaktør Hans Rossiné (bildet, t.h.).

Utgavens forside er et virkelig blikkfang: et par foldede hender mot mørk bakgrunn. Hva vil du si om den?

– Det er annerledes enn andre forsider, og er et fotografi tatt av Aftenpostens fotograf Dan Petter Neegaard under Aftenpostens intervju med pater Hans Zollner som nylig gjestet Oslo. Pater og professor Zollner er pavens fremste rådgiver i overgrepsspørsmål og dette nummeret av St. Olav bringer et fyldig, dyptpløyende og oppriktig intervju med ham. Førstesiden viser Zollners hender og bildet kan sikkert tolkes på ulike måter; det kan sees som hender som vrir seg i fortvilelse, og som hender på vei til bønn, forklarer Rossiné.

  

Skjermbilde 2019-03-14 kl. 12.32.46 2.pngPaven i eksil

Aktuelle samfunnstema som migrasjon er satt under debatt i denne utgaven: migrasjonsforsker og katolikk Marta Bivand Erdal intervjues og fredsforsker Henrik Syse svarer på moralske dilemma som: «Er det legitimt å si ‘nei’ til islamsk innvandring, simpelthen fordi jeg ønsker at Norge skal være et kristent land.» I tillegg strekker bladet journalistiske tråder tilbake i historien, blant annet til pavetiden i Avignon.

– Dette er et mørkt og samtidig historisk svært spennende kapittel i Kirkens historie. Jeg intervjuer idéhistorieprofessor Unn Falkeid om den prisvinnende boken («The Avignon Papacy Contested») hun har skrevet om denne perioden, og hennes belysning av perioden og innfallsvinkler til temaet er utrolig interessante. Jeg skal ikke røpe for mye, forhåpentlig kan intervjuet være en vei inn til boken: en meget velskrevet studie av en fascinerende tidsepoke og av så ulike historiske skikkelser som Dante, Petrarca, William av Ockham, Marsilius av Padova, Birgitta av Sverige og Katarina av Siena.

Redaksjonen får stadig spørsmål om hvor mye det koster å abonnere på St. Olav kirkeblad. Husker du prisen?

– Vi følger lojalt prisindeksen til de beste tingene i livet, bladet er helt gratis! Og det gjelder for alle som vil lese det. Det er bare å plukke det opp i de kirkene der det ligger fremme eller å bestille et gratisabonnement.

 

  

Kjent og omdiskutert profil

Et blad på 92 sider er et arbeidskrevende prosjekt som involverer flere medarbeidere enn man kanskje forestiller seg: skribenter, fotografer, designer, trykkeri, distribusjon … 

Hvordan har det vært å arbeide med dette nummeret av St. Olav kirkeblad, redaktør Nils Heyerdahl (bildet, t.v.)?

– Som alltid: morsomt og interessant. Vi er heldige og har mange dyktige bidragsytere som leverer gode tekster og bilder. Og har mer enn nok av stoff, sier han.

Du har selv skrevet en spennende katolsk profil om Teilhard de Chardin, en mann som mange nok ikke kjenner så godt. Hvorfor skal vi lese saken?

– Jeg synes det er viktig å holde frem en katolikk som ikke isolerer troen til et område for personlig fromhet, men også klarer å se den i lys av vår viten om den verden vi lever i. I katolsk tradisjon har alltid forholdet mellom tro og viten vært gjenstand for refleksjon og diskusjon. Teilhard gjør det på sitt vis og ble både kjent og omdiskutert i sin tid. Nå ser det ut til at han har fått fornyet aktualitet. Og selv om kanskje ikke alle vil kunne følge hans tanker, kan det kanskje spore til ettertanke at han forble tro mot en kirke som forbød ham å publisere sine arbeider, jevnfør lederartikkelens tema.

 

Tidløst og aktueltSkjermbilde 2019-03-14 kl. 12.38.38.png

Når man blar gjennom St. Olav kirkeblad er noe av det første man legger merke til at bladet er preget av både tekstdybde og visuell rikdom, både fotografier og ikke minst Malgorzata Piotrowskas kunstferdige illustrasjoner (se illustrasjon t.h.).

Det virker som om nummeret har både god dybde og bredde også denne gang. Stemmer det?

– Jeg håper det er en riktig observasjon. Det er i hvert fall hva vi prøver å få til: en god blanding av det tidløse og det aktuelle. Meningen er å vise hvordan katolske tro og praksis kan ytre seg på forskjellig vis i en norsk sammenheng i dag, sier Nils Heyerdahl.

Hvordan abonnerer man på St. Olav kirkeblad?

– Det kunne ikke vært enklere: ring 23 21 95 00, skriv en e-post til abonnement@katolsk.no og oppgi navn og adresse eller send en SMS til 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse. Du kan også abonnere via dette skjemaet.

 

 

 

Få St. Olav kirkeblad gratis i postkassen

 

Les på polsk