Glad i bøker? Meld deg som frivillig «bokhandler»

 

Spennende og meningsfylte arbeidsoppgaver i lavterskeltilbud for troende og søkende

IMG_8285.jpeg

NYTENKENDE: – Bokhandelen er inne i en utfordrende tid – og da må vi komme opp med nye løsninger, sier daglig leder i St. Olav bokhandel Marianne Fjordholm. Hun håper at frivillige melder seg til tjeneste for bokhandelen innen 15. januar 2020.  

  

For å kunne gi et enda bedre tilbud til bokelskende katolikker, søker St. Olav bokhandel nå etter frivillige til alskens oppgaver i og utenfor butikken.  

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Du behøver ikke være glad i bøker for å gi St. Olav katolske bokhandel i Akersveien en hjelpende hånd eller to, altså – det er tilstrekkelig at du vil bidra til at hovedstadens eldste bokhandel kan formidle katolsk tro og lære til enda flere enda litt bedre.

– Så spennende, Marianne Fjordholm! Dere søker altså etter frivillige til bokhandelen. Hva gjør det å arbeide i en bokhandel morsomt og meningsfylt?

–  For meg handler det først og fremst om at bokhandelen er en møteplass for alle typer mennesker. Ofte har våre kunder en katolsk eller kristen bakgrunn, og nesten alle er søkende: Kanskje søker de troen, eller et religiøst aspekt i sitt liv. Det føles også meningsfylt å formidle religiøs kvalitetslitteratur og andre produkter som vi er stolt av: ordentlig harpiksbasert røkelse, fint trykte kort, skikkelige støpelys og håndlagede krusifikser. Vi tar disse tingene på alvor, fordi de bidrar til at folk får gode religiøse opplevelser i hverdagen, sier St. Olav bokhandels daglige leder Marianne Fjordholm.

St. Olav bokhandel har alltid tatt mål av seg til å være noe annet og mer enn en kristen kitsch-butikk: Her skal det være skikkelig, ordentlig og gjort med kvalitet, det gjelder både butikkens varer og kundeservice.

 

«Vi trenger folk som kan pakke til posten for nettbutikken, rydde og fylle opp hyller, hente bøker fra lager; noen kan sikkert også stå i forretningen ...»

 

Lavterskeltilbud til troende og søkende

Det er ingen tvil om at netthandelen er en utfordring for de fysiske butikkene, som konkurrerer på mer enn de laveste prisene. Det merker også bokhandlerne, som finner nye måter å bedre kundetilbudet sitt på. St. Olav bokhandel velger blant annet å søke etter frivillige til allehånde små og store bokhandleroppgaver.  

– Hva skal de frivillige gjøre?

– Vi trenger folk som kan pakke til posten for nettbutikken, rydde og fylle opp hyller, hente bøker fra lager; noen kan sikkert også stå i forretningen og dermed formidle den katolske tro i og med bøker og våre andre varer. Vi er nemlig ikke kun en salgskanal, vi er også en trosformidler, sier Fjordholm.

Hun nøler ikke med å kalle St. Olav bokhandel et lavterskeltilbud i katolsk trosformidling:

– Her møter mange det katolske … tro, kunst, kultur – for første gang, mener den erfarne bokhandleren.

Hun presiserer at ikke alle kan eller ønsker å utføre alle oppgavene St. Olav bokhandel har behov for hjelp til. De er derfor avhengig av en god miks av søkere, slik at oppgaver kan tilpasses de frivilliges motivasjon, ferdigheter og erfaring.   

– Kanskje kan noen også være vikarer ved behov. Vi ser dette an etterhvert, sier Fjordholm.

 

BYEN TRIVELIGSTE: St. Olav bokhandel er ikke byen største,
men ganske sikkert triveligeste bokhandel. Vil du arbeide som frivillig her?  

IMG_7004.jpegSpennende oppgaver og god opplæring

Bokhandelen tenker nytt om mer enn en frivillig-ordning. De har spennende ideer om egne salgsdager i menighetene, om for eksempel å være tilstede under den populære foredragsserien Katolsk grovbrød og ha søndagsåpen butikk etter høymessen igjen.

– Vi vurderer også åpningstidene våre – kanskje kan vi utvide dem og bli enda mer tilgjengelig for våre kunder, sier Fjordholm optimistisk.

 – Vil butikkens frivillige få opplæring og veiledning av dere kyndige bokhandlere før de slipper løs på oppgavene?

– Ja, selvfølgelig. Ingen vil få nøkkel i hånden før vi går – det er ikke airbnb dette her. De vil få tilbud om å komme hit for opplæring og om å følge oss i arbeidshverdagen; da kommer det fort opp spørsmål om hvordan forskjellige arbeidsoppgaver utføres og så svarer vi på det. Ingen skal utføre oppgaver uten at de er trygge på at de mestrer dem. Vi har gjort dette før, så det er ingen grunn til engstelse, betrygger Fjordholm potensielle søkere.

 – Hva slags kvalifikasjoner ser dere etter?

– Vi søker etter folk som kan gjøre forskjellige ting, derfor har vi ikke satt opp en rigid liste med kvalifikasjoner. La meg heller si det sånn: For det første må man ha et ønske om å bidra. For det annet er det en stor fordel om man kjenner til hva Kirken står for. For det tredje er det fint om man har arbeidet med formidling i en eller annen form. Erfaring fra butikk eller andre deler av servicebransjen er også positivt, sier Fjordholm og legger til at det grunnleggende for alle søkere er at de er klar for å gjøre en innsats for bokhandelen enten det betyr å stå i kassen, rydde i hyller eller ta små budoppdrag i bil.

 

Slik søker du

Hvis du kan tenke deg å søke om å bli frivillig hos St. Olav katolske bokhandel, har du nok en rekke spørsmål som du ønsker svar på. Slik som for eksempel: Hvor lenge kan jeg forvente å måtte arbeide?

– Alt fra noen få timer til en hel dag, sier Fjordholm. Har bokhandelen åpent på søndag, og du står i butikken, så kan oppdraget være én søndagsvakt i måneden.

– Hvordan skal de interesserte søke?

– Send en skriftlig søknad til marianne.fjordholm@katolsk.no innen 20. januar. Merk den med «Frivillig». De kan også sende meg e-post dersom de har spørsmål, sier Fjordholm.

Bokhandelen vil vurdere søknadene i siste halvdel av januar og deretter ta kontakt med aktuelle søkere.

– Vi vil invitere alle kvalifiserte volontører en samtale, slik at vi blir bedre kjent med hverandre. Deretter avtaler vi opplæring, arbeidsoppgaver og arbeidstid, sier St. Olav bokhandels daglige leder.

 

Om St. Olav bokhandel