Ber urfolk om tilgivelse

Urfolk.cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

FIKK UNNSKYLDING: De siste dagene har pave Frans møtt delegasjoner fra Canadas urfolk First Nations, Inuit- og Matis og hørt deres historier om livet i det tidligere skolesystemet i Canada.  FOTO: Vatican Media

 

Pave Frans har bedt om unnskyldning og tilgivelse for de «forferdelige overgrepene» urfolk i Canada ble utsatt for på katolskdrevne internatskoler.

 

Under en audiens med et tyvetalls representanter for urfolkene fredag 1. april, sa pave Frans at han skammet seg og var rasende over alt deres forfedre og slektninger ble utsatt over i den katolske kirkens regi.

 

Kom til Roma

Representantene hadde kommet til Roma for å få en offisiell beklagelse fra paven, samt et løfte om at kirken gjør opp for seg.

Mer enn 150.000 barn med urfolksbakgrunn i Canada ble tvunget til å gå på statlig finansierte kristne internatskoler fra sent 1800-tall og fram til 1970-tallet. Formålet var å isolere dem fra egne hjem og kultur, og dermed oppdra dem i kristen tro og vestlig kultur, som ble regnet som overlegen.

 

Gjør svært vondt

– For den sørgelige oppførselen til disse katolikkene ber jeg Herren om tilgivelse. Jeg vil si fra hjertet at dette gjør svært vondt. Jeg står sammen med canadiske biskoper i å be om unnskyldning, sa paven.

Canadas statsminister Justin Trudeau kaller pavens unnskyldning for et skritt i riktig retning.

– Dagens unnskyldning er et skritt fremover i å erkjenne sannheten om fortiden vår, men det er fremdeles arbeid som gjenstår, sa Trudeau fredag.

– Vi ser fram til at han kommer til Canada for å overgi unnskyldningen personlig, la han til.

Oppgjøret etter internatskolene har pågått i mange år, men tiltok i omfang i 2021 etter at det ble oppdaget tusenvis av umerkede barnegraver utenfor ulike internatskoler i Canada. (©NTB)