- En pavegjerning varer livet ut

NTB_Mz7J1MSYHS4.jpg
LIKE AKTIV OG SNART TI ÅR SOM PAVE: Pave Frans velsigner en kvinne under onsdagsaudiensen den 15. februar 2023.  FOTO: Simone Risoluti/Vatican Media.

 

Pave Frans planlegger ikke å gå av. Han ønsker ikke at det blir vanlig. I en samtale med jesuitter i DR Kongo nylig sa han at et pontifikat (pavens funksjonstid) varer livet ut.

 
 

Nylig fortalte pave Frans om et avskjedsbrev han skrev for ti år siden. Han har likevel ingen planer om å gi seg og fastholder at pavegjerningen varer livet ut.

 

Ad vitam

86 år gamle pave Frans sier i et intervju med jesuitt-magasinet La Civiltà Cattolica at han mener pavegjerningen er «ad vitam» – for livet. Nylig erkjente han likevel at han like etter pavevalget i 2013 skrev et avskjedsbrev i tilfelle helsen skulle hindre ham i jobben.

– Men det betyr ikke at det bør bli en trend eller en normal ting at paver abdiserer. Benedikt hadde motet til å gjøre det fordi han opplevde at helsen ikke tillot ham å fortsette. Men det inngår for tiden ikke i mine planer, sier pave Frans og legger til at «historiske tradisjoner» er viktige.

Intervjuet bygger på en privat samtale Den hellige Far hadde med 82 jesuitter i Det apostoliske nuntiatur i Kinshasa under sitt besøk i DR Kongo i månedsskiftet januar/februar.

 

Helseproblemer

Frans' forgjenger Benedikt XVI abdiserte i 2013, noe ingen pave hadde gjort de foregående 700 årene. Dagens pave har sagt at han kan trekke seg dersom helsen krever det. Spekulasjoner rundt dette har tiltatt grunnet hans helseproblemer den siste tiden, inkludert kroniske smerter i knærne, som gjør at han ofte bruker rullestol.

– Hvis vi skal høre på all skravlingen som pågår, hadde vi byttet pave hver sjette måned, sier pave Frans. (NTB/CNA).