Den hellige Branwalader av Jersey (500-t)

Minnedag: 19. januar

Den hellige Branwalader av Jersey (500-t)

Den hellige Branwalader (Branwaladr, Branwallader, Branwalator, Breward; fr: Brélade, Brelade; lat: Branuvelladurus) levde på 500-tallet. Han var munk og muligens biskop på Jersey. Han var av keltisk, muligens walisisk, opprinnelse. Han arbeidet sammen med den hellige Samson av Dol i Cornwall og på Kanaløyene, og muligens i Bretagne. Martyrologiet i Exeter beskriver ham som sønn av kong Kenen av Cornwall. En annen versjon sier at han var sønn av kong Conan Meriadoc av Dumnonia og Bretagne og hans andre hustru Dareca, søster av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig), og han ble oppdratt sammen med sine nitten hellige brødre.

Ikon av Den hellige Branwalader i sognekirken St. Brelade på Jersey

Tidlig på 900-tallet fikk kong Athelstan (Æthelstan) av Wessex og England (924-39) hans relikvier av bretonske klerikere på flukt fra norske vikinger og ga dem i 935 til det klosteret han hadde grunnlagt i Milton i Dorset. Det var ikke snakk om et helt skjelett, men enten en arm, som det hevdes av et charter fra Milton, eller hans hode, som det hevdes i den angelsaksiske helgenlisten listen over helgengraver fra første halvdel av 1000-tallet, «On the Resting-Places of the Saints», eller på gammelengelsk Secgan be þam Godes sanctum þe on Engla lande ærost restan. William Worcestre (ca 1415-85) hevdet at hans legeme var i Branston i Devon, og John Leland, som reiste rundt i England på 1540-tallet, refererte til et kapell ved navn St. Breward nær Seaton.

Om det er usikkerhet rundt hans liv og hans relikvier, var i det minste hans kult klar fra 900-tallet. Hans navn finnes i litanier og hans fest ble feiret i Winchester og Exeter, men på en annen dag enn i Cornwall. Hans minnedag er vanligvis 19. januar, men Whytford sier at dette var en translasjon. I Cornwall er både 9. februar og 6. juni funnet som hans dag. Sammenblanding i Bretagne med de hellige Brendan eller Brannoc har noen ganger ført til at andre dager ble betraktet som hans. Branwalader ga sitt navn til St. Brelade på Jersey.

av Webmaster publisert 22.07.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:54