Olavs omvendelse

Katolsk Akademi og St. Olav menighet inviterer til feiring av Olav den Helliges omvendelse og dåp torsdag 23. oktober.

Foredrag ved biskop Bernt Eidsvig og arkeolog Øystein Ekroll.

Les mer
 

Den hellige Konrad av Bayern (~1105-1154/55)

Minnedag: 15. februar

Skytshelgen for Molfetta

Den hellige Konrad ble født rundt 1105 på Ravensburg i Bayern i Sør-Tyskland. Han var sønn av hertug Henrik IX den Sorte av Bayern (1120-26). Konrad fikk sin første utdannelse av munkene på det nærliggende Martinsberg. Fra rundt 1126 sto han under beskyttelse av erkebiskopen av Köln, hvor han studerte teologi.

I begynnelsen av 1147 var den hellige Bernhard av Clairvaux i Köln, og Konrad var en av de mange mennene som ble tiltrukket til et monastisk liv av Bernhard, som mottok hans løfter som cistercienser (Ordo Cisterciensis – OCist) i Clairvaux. Etter noen år fikk han i 1151 tillatelse av Bernhard å reise til Det hellige Land for å bli eneboer der.

I 1153 var Bernhard blitt syk, og Konrad bestemte seg for å dra tilbake til Clairvaux. På tilbakeveien var han innom Bari i regionen Apulia (Puglia) i Sør-Italia, hvor han fikk høre at Bernhard var død. Etter å ha besøkt graven til den hellige Nikolas i Bari, trakk han seg tilbake til Modugno nær Molfetta ved Bari. Der bosatte han seg i en hule viet til Jomfru Maria. Der døde han den 17. mars 1154 (1155?).

Han ble gravlagt i den gamle domkirken i Molfetta, som ble viet til ham (San Corrado). Den 10. juli 1785 ble hans relikvier overført til den nye katedralen og plassert i et alter som var utsmykket av Corrado Giaquinto. Der befinner hans relikvier seg fortsatt. Hans hode oppbevares i et relikvar som ved spesielle anledninger bæres i prosesjon.

Han ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 9. april 1832 av pave Gregor XVI (1831-46). Hans minnedag er 15. februar, men 14. februar (cistercienserne), 9. februar og dødsdagen 17. mars nevnes også. I Molfetta feires også en translasjonsfest den 10. juli.